Digidii.com

Älykello, urheilukello vai aktiivisuusranneke?

Ranteeseen puettava teknologia on yleistynyt vauhdilla parissa vuodessa. Vaikka älykellojen saralla Apple aloitti pelin jo viisi vuotta sitten julkaisemalla ensimmäisen sukupolven älykellon Apple Watchin, on suomalaisella teknologiaosaamisella ollut jo pitkät perinteet ranteeseen puettavan teknologian kansainvälisessä murrossa. Suomesta lähtöisin olevat urheilukello brändit, kuten Polar ja Suunto, ovat olleet pioneereja puettavan teknologian tuotteiden suunnittelijoita. Vaikka Polar ja Suunto ovat kelloina ensisijaisesti urheilukäyttöön tarkoitettuja, nykyään molemmilta merkeiltä on tullut myös hyvillä ominaisuuksilla varustettuja koko kansan digituotteita. Olit sitten urheilufanaatikko, puoliammattilainen tai ihan tavallinen tallaaja, myös uudet urheilukellot voivat olla hyvä valinta silloin, kun tavoitteena on saada kaikki hyöty irti ranteeseen puettavasta teknologiasta.

Ranteeseen puettava teknologia voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri kategoriaan, ja tavallisten sveitsinsukuisten kellojen sijaan yhä useamman ranteessa paistaa aktiivista elämäntyyliä korostava aktiivuusranneke, älykello tai urheilukello. Mutta mikä kyseisistä vaihtoehdoista on paras tavalliselle käyttäjälle? Älykello, urheilukello tai aktiivisuusranneke kannattaa valita pääasiassa sen perusteella, minkälainen oma elämäntyyli on. Tässä artikkelissa käymme läpi älykellon, urheilukellon ja aktiivuusrannekkeen plussat ja miinukset, vertailemme tuotekategorioita keskenään ja annamme muutaman hyväksi havaitun esimerkin jokaisesta kategoriasta. Monien ominaisuuksien osalta kyseiset digituotteet ovat luonnollisesti samanlaisia. Monien älykellojen avulla on suoraan mahdollista myös mitata ja seurata omaa aktiivisuutta, ja useat urheilukellot toimivat nykyään älykellojen tapaan kommunikoiden suoraan älypuhelimen käyttöjärjestelmän tai urheilukellobrändin oman treenisovelluksen kanssa.

Urheilukello: TOP 3 merkit ja mallit

Älykello vai aktiivisuusranneke? Urheilukellon, älykellon ja aktiivisuusrannekkeen erot eivät ole enää nykyään niin suuria kuin aikaisemmin. Pidemminkin etenkin älykellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat toiminnallisuuksiltaan hyvin samanlaisia. Urheilukellot on tarkoitettu aktiivikäyttöön ja ne ovat normaalisti hieman paremmin vesi-, ja iskunkestäviä kuin kosketusnäytölliset älykellot. Sen sijaan aktiivisuusranneke voi ominaisuuksiensa puolesta olla vähemmän mielenkiintoinen vaihtoehto.

Urheilukellojen maailmassa kolme kovinta valmistajaa ovat Garmin, Polar ja Suunto. Monille suomalaisille kaksi jälkimmäistä ovat luonnollisia valintoja. Siinä missä Polarin kellot sopivat ehkä paremmin tiettyjen lajien harrastajille, Suunto taas on profiloitunut erityisesti multisport-kellojen tekijänä, seikkailu-urheilijoiden kehittäjänä ja Extreme-Ekien kellomerkkinä (hyvänä esimerkkinä elokuva 127 tuntia myöhemmin, jossa näyttelijä James Francon ranteessa nähdään Suunto Vector ). Kun haussa on hyvä multisport kello, kannattaa tutustua esimerkiksi seuraaviin malleihin:

  1. Polar Vantage. Polar Vantage on Polarin urheilukellosarja, joka on luokassaan hyvälaatuinen multisport kello. Polar Vantage-sarjassa on muutama erilainen malli riippuen siitä, miten paljon haluat rahallisesti kelloon panostaa. Edullisin malli Polar Vantage M on hyvillä perusominaisuuksilla varustettu urheilukello. Polar Vantage V ja Polar Vantage V Titan taas ovat saman sarjan edistyneempiä kelloja, joista löytyy Polar Vantage M:n lisäksi reittiopastukset ja ilmanpainemittari.
  2. Garmin Forerunner 945. Garminin Forerunner-sarja on maailmanlaajuisesti hyvin suosittu urheilukellosarja. Garminin Forerunner-sarjassa on kaikki uusimmat ominaisuudet, ja Garmin Forerunner 945 mallissa on lisäksi esimerkiksi tuki Spotifylle suoraan kelloon sisäänrakennettuna. Lisäksi kellossa on sisäänrakennetut kartat, tuki Garmin Pay lähimaksusovellukselle, sekä urheilukelloluokassa kohtuullinen akun kesto. Tämä kello sopii vaikkapa vuoristovaellukselle, maraton-harjoitteluun tai täysimittaiseen triathlon-treeniin.
  3. Suunto 9. Suunto 9 on erityisesti pitkänmatkan juoksijoiden suosima urheilukello, jonka akunkesto on parhaimmillaan harjoitustilassa jopa 25 tuntia. Vaikka Suunto 9 ei sisällä kaikkia härpäkkeitä ja lisäominaisuuksia, se on ehdottomasti hyvä ehdokas seuraavaksi urheilukelloksi jos etsit kestävää kelloa korkealla suorituskyvyllä varustettuna.

Lue myös: Android virustorjunta – paras virustorjunta Android puhelimeen

Älykello: TOP 3 merkit ja mallit

Älykelloja valmistavat maailman suurimmat älypuhelinvalmistajat, joten parhaat älykellot tulevat myös kyseisiltä merkeiltä. Tämän lisäksi etenkin yhdysvaltalainen Fitbit valmistaa myös älykelloja, ja myös Garminin valikoimista löytyy älypuhelimia tukevia älykellomalleja. Suosituimmat älykellomerkit ovat Apple, Samsung. Uudet älykellot ja suosituimmat mallit kyseisiltä merkeiltä ovat:

  1. Apple Watch Series 5. Apple Watch Series 5 on Applen uusimpia älykello malleja. Vaikka kyseessä ei ole aikaisempiin malleihin verrattuna erityisen erilainen malli, on kyseisessä kellossa paljon hyviä toiminnallisuuksia. Huhujen mukaan Applelta on tulossa vielä vuoden 2020 puolella myös Apple Watch Series 6 malli.
  2. Samsung Galaxy Watch Active 2. Samsungin Galaxy Watch Active 2 on erityisesti liikuntaan tehty älykello, joka on suunniteltu aktiiviseen elämään. Kelloon voidaan ohjelmoida hyvin perinteinen tai digitaalinen kellotaulu, ja tätä älykelloa on saatavilla myös 4G-tuettuna. Kellossa on yhteensä 7 esiohjelmoitua liikuntamuotoa. Hyvissä multisport-kelloissa näitä voi olla yli 80 kappaletta.
  3. Fitbit Versa 2 älykello on edullisen hintaluokan älykello, joka on vedenkestävä. Fitbitin älykelloissa plussaa on se, että ne toimivat sekä Applen että Androidin käyttöjärjestelmillä varustettujen älypuhelinten kanssa. Versa 2:sen akku kestää parhaimmillaan yli 6 päivää, kun esimerkiksi kalleimmissa kelloissa akunkesto voi olla vain yhden vuorokauden. Fitbitillä on laaja valikoima kelloon ladattavia sovelluksia, kuten triathlon-harrastajien suosima Strava.

Aktiivisuusranneke: Top 3 merkit ja mallit

Aktiivisuusrannekkeita on saatavilla useissa eri hintaluokissa, ja rannekkeita valmistavat useat älypuhelinvalmistajat, urheilukellovalmistajat, sekä pienemmät merkit jotka ovat keskittyneet ainoastaan aktiivisuusrannekkeisiin. Aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen ominaisuudet menevät monissa malleissa ristiin, ja tässä esittelemme muutamia edullisemman hintaluokan aktiivisuusrannekkeita.

  1. Fitbit Charge 3. Fitbitin Charge 3 on edullinen aktiivisuusranneke kaikilla tavallisimmilla ominaisuuksilla. Kellolla voi mitata omaa sykettä vuorokauden ympäri, jonka lisäksi se voidaan yhdistää älypuhelimeen esimerkiksi GPS-signaalin saamiseksi.
  2. Xiaomi Mi Band 4. Muutaman kympin hintainen, todella edullinen aktiivisuusranneke. Xiaomi Mi Band 4 on ominaisuuksiltan riisuttu, yksinkertaisesti toimiva ja pienikokoinen ranneke. Tämä laite soveltuu esimerkiksi askelten suurpiirteiseen mittaamiseen, mutta tarkemman datan ystävät hyötynevät muista malleista.
  3. Garmin Vivosmart 4. Garmin Vivosmart 4 on hyvin simppeli aktiivisuusranneke, joka on Fitbitin Charge 3:sen tavoin yhteensopiva sekä iOS-, että Android-käyttöjärjestelmiin. Myös tälle aktiivisuusrannekkeelle lupaillaan noin viikon akunkestoa. Tämän rannekkeen avulla käyttäjä voi saada tietoa sykkeestä, stressitasoista, hapenottokyvystä, ja yleisestä energiatasosta.

Kannattaako valita älykello, urheilukello vai aktiivisuusranneke?

Kun olet hankkimassa uutta kelloa, kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat uuden kellon ostamisessa:

Älykello, urheilukello vai aktiivisuusranneke?UrheilukelloÄlykelloAktiivisuusranneke
Liikuntatavoitteet
Harrastan liikuntaa tavoitteellisesti. Minulla on käytössä treeni-, ja ravinto-ohjelma. Treenaan lähes päivittäin, ja minulla on selkeät tavoitteet kehittymiseni kannata.
Harrastan liikuntaa useita kertoja viikossa, mutta minulla ei ole tiettyjä treeni-, tai kilpailutavoitteita.
Haluan pitää huolta peruskunnostani tai painostani, joten haluan tietää kuinka paljon askeleita minulle tulee yhden päivän aikana.
Urheilutavoitteet ja seuranta
Liikunta on tärkeä osa elämääni. Hyötyliikunnan lisäksi minulle on tärkeää tietää oma kulutukseni, sykkeeni ja suorituskykyni treenatessa useita eri lajeja.
Liikun aika aktiivisesti. Haluan, että minulla on mahdollisuus tietää sykkeeni ja kulutukseni urheillessa.
Harrastan liikuntaa silloin tällöin, ja lähinnä kävelen tai käyn lenkillä. Haluan tietää, kuinka aktiivisuustasoni vaihtelee päivittäin.
Kalorikulutuksen seuranta
Haluan tietoa kalorikulutuksesta.
Laitteen ulkoasu
Minulla on jo rannekello. Haluan sen sijaan pienen ja huomaamattoman tuotteen päivittäisen aktiivisuuden seurantaan.
En omista kelloa, mutta haluaisin ostaa tavallisen kellon sijasta digitaalisen kellon.
Tyyli ja laitteen ulkonäkö on minulle tärkeää. Haluan hyvännäköisen kellon, joka toimii sekä vapaa-ajalla että urheillessa. Minulla on muutama eri kello, ja tämä tulee olemaan yksi niistä.
Puhelinominaisuudet ja teknologia
Haluan vastaanottaa puheluja, käyttää Whatsappia ja kuunnella musiikkia kellon kautta.
Haluan käyttää puhelinsovelluksia suoraan kellon näytöltä. Urheiluominaisuuksien seuranta ei ole minulle tärkeää.
Palautumisen taso ja unen seuranta
Haluan tietää, kuinka palautumistasoni vaihtelee työn ja liikunnan ympärillä. Minulle on tärkeää tietää, kuinka kroppani ja hermostoni palautuu rasituksesta. Haluan myös seurata unen laatua ja stressitasojani osana kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Minulla on ongelmia palautua työpäivien jälkeen, enkä saa öisin unta. En treenaa niin rankasti, että tällä olisi vaikutuksia omaan palautumiseen. Haluaisin kuitenkin kokeilla unenseuranta ominaisuuksia ja tietää, miten voin parantaa unen laatua.
En ole kiinnostunut mittaamaan uneni laatua, enkä koe stressaavani usein. Minulle riittää aktiivisuuden ja askelien mittaus.

Älykello, urheilukello vai aktiivuusranneke? Laitteiden perusominaisuudet

Tosiliikkujan valinta

Urheilukello

Urheilukello on nimensä mukaisesti liikunnan seurantaan ja treenitavoitteiden edistymiseen kehitetty digitaalinen kellotyyppi, joka antaa käyttäjälleen arvokasta tietoa omista urheilusuorituksista. Urheilukellot sisältävät eri lajityypeille tehtyjä urheiluprofiileja, joista käyttäjä voi valita haluamansa lajit. Käyttäjä voi urheilukellon avulla seurata esimerkiksi treenin aikaista vauhtia, liikuttua matkaa, pulssia ja sykettä ja treenin kestoa. Eri urheilulajiprofiilit ovat etukäteen ohjelmoituja, ja niiden antama data perustuu sekä käyttäjän tekemään suoritukseen että valmistajien omiin laskelmien keskiarvoihin annetun käyttäjädatan perusteella esimerkiksi kalorikulutuksen osalta.

Urheilukelloihin kuuluu nykyään olennaisena osana omaan älypuhelimeen tai tietokoneelle synkronoitava data, josta pystyy näyttävien graafisten tilastojen avulla pysymään kärryillä omasta treenistä. Urheilukelloissa on nykyään myös paljon urheilusta palautumiseen liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat toki hyviä myös sellaisille käyttäjille, jotka harrastavat liikuntaa vain silloin tällöin. Urheilukellon parhaita puolia on liikuntaseurannan tuoma motivaatio kehittymiseen. Muotoilun osalta urheilukelloissa panostetaan luonnollisesti sporttisuuteen, ja älykelloista poiketen useimmat urheilukellot eivät pyri näyttämään sveitsiläisiltä huipputason rannekelloilta. Näytöt on yleensä varustettu perinteisellä numeronäyttöisellä digitaalisella kellolla. Urheilukelloihin on saatavilla merkistä riippuen lisäosia. Suosituin lisäosa lienee sykevyö, jolla saa huomattavan paljon tarkkuutta sykkeen (pulssin) mittaamiseen ranteesta. Tarjolla on myös erilaisia mittareita ja träkkereitä esimerkiksi pyöräilyyn ja muihin välineurheilulajeihin.

Urheilukello plussat: Urheilukello on paras valinta liikuntaa aktiivisesti harrastaville. Aktiivista elämäntapaa suosivat löytävät urheilukellosta parhaat ominaisuudet sekä treeniin, että liikunnan seuraamiseen vapaa-ajalla. Myös palautumisominaisuudet ovat urheilukelloissa kehittyneimpiä.
Urheilukello miinukset: Hyviä urheilukelloja saa nykyään merkistä riippuen 200-300 euroon,  mutta lippulaivamallit maksavat helposti 400-500 euroa. Urheilukellojen design on yleensä hieman palikkamainen ja urheilukellot ovat kookkaita kelloja. Yleensä urheilukelloissa ei ole kosketusnäyttöä, sillä ne on tarkoitettu liikuntaan, myös vesiliikuntaan.

Älykello vai aktiivisuusranneke säännölliselle urheilijalle? Esimerkiksi Garminin ja Fitbitin uusimmat aktiivisuusrannekkeet alkavat muistuttaa älykelloja ominaisuuksiltaan. Toisaalta älykelloihin saa myös samanlaisia toiminnallisuuksia, joita aktiivisuusrannekkeet tarjoavat. Suurin ero on kuitenkin sillä, kuinka paljon laitteesta on valmis maksamaan, eli aktiivisuusrannekkeen ja älykellon hinta.
Älypuhelimen ominaisuudet ranteessa

Älykello

Älykellot ovat älypuhelinvalmistajien ja isojen teknologiayhtiöiden kehittämiä kelloja, joissa älypuhelimien tärkeimmät ominaisuudet on puserrettu pieneen kellotauluun. Älykello toimii ikään kuin älypuhelimen jatkeena, ja niissä käytettävä teknologia on hyvin samankaltaista. Älykelloissa on tällä hetkellä kaksi keskenään kilpailevaa käyttöjärjestelmää, jotka ovat luonnollisesti Applen ja Googlen Androidin käyttöjärjestelmät. Applen älykelloihin tehty käyttöjärjestelmä on nimeltään WatchOS, ja Androidin käyttöjärjestelmä on Android Wear.

Älykellot ovat älypuhelinvalmistajien ensimmäinen todellinen panostus puettavan teknologian maailmaan, ja tarjonta alkoi toden teolla kehittyä Apple Watchin julkaisun myötä vuonna 2015. Älykelloon on mahdollista ladata samalla tavalla erilaisia sovelluksia kuin älypuhelimeenkin. Älykello toimii älypuhelimen jatkeena myös puheluiden ja viestien osalta, ja esimerkiksi puheluun vastaaminen onnistuu suoraan kellotaululta hieman jamesbondimaiseen tapaan. Älykellolla voit myös seurata omia somekanavia ja tarkistaa esimerkiksi kalenterin. Älykellot ovat trenditietoisten ihmisten valinta, ja sovelluksien kautta myös älykelloihin on saatavilla liikunnan ja palautumisen seurantaa helpottavia työkaluja.

Älykello plussat: Älykello on oman puhelimen kätevä kaveri, jonka kautta voi tarkistaa helposti tärkeimmät asiat oman puhelimen availun sijaan. Älykellojen design mukailee tavallisten rannekellojen muotoilua, joten tyylitietoiselle ihmiselle älykello sopii omaan ranteeseen.
Älykello miinukset: Vaikka älykello toimii erillisenä laitteena, käytännössä se tarvitsee saman käyttöjärjestelmän sisältävän älypuhelimen kaverikseen, jotta älykellosta saadaan kaikki hyöty irti. Älykelloja ei ole tarkoitettu pääasiassa urheiluun, eikä laitetta ole tehty jatkuvaan hikoiluun, metsälenkeille tai vesiurheiluun.

Perusaktiivisuuden seurantaan

Aktiivisuusranneke

Aktiivisuusranneke on kevyt ja yksinkertainen ranneke, jota voidaan kuvailla uuden sukupolven versioksi tavallisesta askelmittarista. Aktiivisuusranneke on tehty aktiivisuuden seurantaan, mutta se toimii samalla kellona. Aktiivisuusrannekkeen ulkoasu on pelkistetty, eikä kellotaulusta välttämättä saa muuta tietoa kuin suuntaa antavan kalorikulutuksen, sykkeen mittauksen ranteesta, ja kävellyt askeleet. Jos haluat tietää liikutko tarpeeksi päivän aikana, aktiivisuusranneke voi olla hyvä valinta juuri sinulle. Aktiivuusranneke on ominaisuuksiltaan hyvin riisuttu, joten myös akun kesto on eri luokkaa urheilukelloihin ja älykelloihin verrattuna. Aktiivisuusranneke sopii hyvin myös senioreille ja ikäihmisille, sillä se ei vaadi tuntemusta käyttöjärjestelmästä tai uusien digitaalisten tuotteiden toimimisen opettelua. Aktiivisuusrannekkeella seuraat omaa aktiivisuutta kellon ympäri vaivattomasti. Uusimpiin malleihin on tullut myös urheilukellojen ominaisuuksia, joten aktiivisuusrannekkeisiin on mahdollista asettaa myös tiettyjä likuntatavoitteita. Uudet aktiivisuusrannekkeet kertovat myös unen laadusta suuntaa antavaa tietoa, joka perustuu sykevälivaihteluihin, unen aikaiseen
liikkumiseen, sekä heräämis-, ja nukkumaanmenoaikoihin.

Aktiivisuusranneke plussat: Aktiivisuusranneke on hyvä työkalu oman aktiivisuuden mittaamiseen. Tyyliltään ja muotoilultaan aktiivisuusrannekkeet ovat kevyitä, ja niiden ulkoasu on hyvin pelkistetty. Aktiivisuusrannekkeella saat hyvät perustiedot omasta aktiivisuustasostasi, jonka lisäksi Digidii.comin mielestä aktiivisuusranneke tulisi olla pakollinen jokaiselle ikäihmiselle käveltyjen askelien ja oman peruskulutuksen seurantaan. Hyvä valinta joko itselle tai ikääntyneemmille vanhemmille lahjaksi. Aktiivisuusrannekkeilla voi myös nykyään seurata omaa liikunnan, kulutuksen ja unen määrää bluetooth yhteydellä oman älypuhelimen tai tietokoneen kautta. Aktiivisuusrannekkeet ovat yleensä vesitiiviitä ja ne kulkevat helposti myös maastossa. Akun kesto voi olla moninkertainen älykelloihin ja urheilukelloihin verrattuna.
Aktiivisuusranneke miinukset: Aktiivisuusranneke ei sisällä uusimpia ominaisuuksia eikä sitä voi yleensä liittää suoraan älypuhelimeen. Aktiivisuusrannekkeissa ei yleensä ole lajikohtaisia ominaisuuksia, eikä niiden tyyli välttämättä sovi kaikkien ranteeseen. Jos kuitenkin sinulla on jo hyvä kello, voit ottaa toiseen ranteeseen aktiivisuusrannekkeen.

Urheilukello vai älykello?

Urheilukello vai älykello? Jos sinulla on kokemuksia sekä urheilukellon että älykellon käytöstä, tiedät varmasti eron. Älykellojen ongelmaksi muodostuvat monille hinta ja akun kesto. Sen sijaan urheilukelloissa akun kesto voi olla parhaimmillaan treenitilassakin useita vuorokausia. Lisäksi urheilukellon saa yleensä yhdistettyä oman sovelluksen kautta myös kaikkiin älypuhelinmerkkeihin. Ainakin Polar, Garmin, Fitbit ja Suunto tukevat oman sovelluksensa kautta sekä Android että iPhone älypuhelimia.

Jos pohdinnassa on ostaako älykello vai urheilukello, kannattaa hankinnassa ottaa huomioon ensisijaisesti oma urheilutaso. Jos olet himoliikkuja tai treenaat useita eri lajeja, on urheilukello varmasti paras valinta lajiin kuin lajiin. Vaikka kyseessä on puettava digituote, ovat urheilukellot tehty ensisijaisesti kestämään sekä kolhuja että roiskeita. Urheilukello toimii pienen tietokoneen tavoin ranteessa, ja lähes kaikissa urheilukellomalleissa on sisäänrakennettu GPS. GPS:n avulla saat käyttökelpoista dataa liikkumastasi matkasta, ajasta ja vauhdista. Lisäksi varsinkin suomalaislähtöinen urheilukellovalmistaja Suunto tekee extremeurheiluun ja vaellukseen sopivia kelloja, joissa on omat karttapalvelut ja mahdollisuus tarkkaan paikannukseen. Näiden kellojen hinnat liikkuvat kuitenkin 500 euron yläpuolella, ja harva peruskäyttäjä tarvitsee kaikkia kalleimpien kellojen ominaisuuksia.

Jos taas urheilun seuranta on sinulle kakkostavoite ja ykköstavoitteena on löytää hyvännäköinen kello, joka on varustettu digiominaisuuksilla, älykello on hyvä valinta.

Urheilukello vai aktiivisuusranneke?

Entä aktiivisuusranneke vai urheilukello? Molemmat tuotteista on kehitetty oman liikunnan määrän ja aktiivisuuden mittaamiseen. Näiden kahden tuotekategorian erot tulevat selville ominaisuuksien suhteen. Siinä missä aktiivisuusranneke mittaa askeleita, sykettä ja keskimääräistä kalorikulutusta, voidaan urheilukellolla mitata esimerkiksi vauhtia, kierrosnopeuksia, erilaisia treenimuotoja, treenin kuormitusta, palautumista ja niin edelleen. Hyvä urheilukello toimii ikään kuin personal trainerina. Jos taas et tarvitse omaan arkeesi digitaalista personal traineria, aktiivisuusranneke ajaa aktiivisuuden mittaamisen hyvin ja edullisemmin kuin urheilukello. Todettakoon silti, että monet aktiivisuusrannekkeet toimivat urheilukellojen tavoin riisuttuina versioina. Esimerkiksi urheilukellovalmistaja Garmin tekee myös aktiivisuusrannekkeita, jotka ovat pelkistettyjä ja edullisia versioita Garminin urheilukelloista.

Aktiivisuusranneke vai älykello?

Aktiivisuusrannekkeen ja älykellon suurimmat erot liittyvät siihen, haluatko kellon toimivan älypuhelimen jatkeena vai ainoastaan seurata omaa aktiivisuutta ja liikuntaa perustasolla. Siinä missä älykellolla on helppo tarkistaa ja katsoa saapuneet mailit, Whatsapp viestit, puhelut ja sosiaalisen median päivitykset, aktiivisuusrannekkeella voit korkeintaan seurata omia syketasoja. Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat hinnan suhteen täysin omissa luokissaan. Edullisimman aktiivisuusrannekkeen saa parilla kympillä, kun taas älykellojen perusmallien hinnat lähtevät noin 200-300 eurosta ylöspäin. Mitä enemmän rahaa älykelloon investoi, sitä parempia ominaisuuksia rahalla saa. Parhaat älykellot sisältävät myös mahdollisuuden käyttää kelloa ilman älypuhelinta omalla SIM-kortilla.

Muotoilun osalta älykello on tyylitietoisen takuuvarma valinta aktiivisuusrannekkeeseen verrattuna. Sekä älykelloihin että aktiivisuusrannekkeisiin on saatavilla erivärisiä ja eri materiaalista valmistettuja rannekkeita, mutta aktiivisuusrannekkeiden kellotaulut ovat pelkistettyjä. Älykellojen kellotaulut taas ovat tyylikkyydeltään tavallisten rannekellojen tasolla.

Jos haluat pääasiassa mitata omaa aktiivisuustasoa, kannattaa hankkia suoraan aktiivisuusranneke. Päivittäisen aktiivisuuden seuranta on aktiivisuusrannekkeen avulla helppoa, jolloin pysyt helposti kartalla omasta liikunnan määrästä, kävelit sitten työpäivän aikana tai vapaa-ajalla. Joissain aktiivisuusrannekkeissa on myös sisäänrakennettu GPS, jolloin saat selville myös kuljetun matkan. Mitä enemmän ominaisuuksia aktiivisuusrannekkeelta haluat, sitä parempi vaihtoehto on panostaa suoraan älykelloon. Älykello toimii hyvänä työkaluna sekä töissä että vapaa-aikana, kun ranteeseen puettavasta teknologiasta halutaan saada kaikki parhaat ominaisuudet. Akunkeston suhteen aktiivisuusranneke pesee sekä älykellot että urheilukellot, sillä hyvä aktiivisuusranneke pysyy toimintavalmiudessa jopa viikon yhdellä latauksella. Älykello taas vaatii latausta parin päivän välein.

Jos taas haluat hankkia kellon, joka toimii älypuhelimen tavoin, älykello on oikea valinta. Älypuhelimen ja älykellon yhteenliittäminen onkin älykellojen parasta antia. Sekä Applen Watchiin että Android Wear käyttöjärjestelmään on kehitetään jatkuvasti enemmän kelloja, joita on mahdollista käyttää ilman puhelinta, samaan tapaan kuin tavallisia aktiivisuusrannekkeita.

Scroll to Top