Digidii.com

Käytetyt puhelimet – Kannattaako käytetty puhelin ostaa?

Käytetyt puhelimet ovat tulleet vaivihkaa yhä useampien kauppojen valikoimiin. Uuden puhelimen hankkiminen on aina erityinen kokemus, sillä haluaa sitä myöntää tai ei, älypuhelin kulkee nykyään kaikkialla mukana. Uudet ja parhaat älypuhelimet, etenkin eri premium-merkkien osalta, alkavat olla hinnoiltaan yhä useammin nelinumeroisia. Onneksi uuden älypuhelimen hankkiminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita täysin uuden puhelimen ostamista, sillä myös käytetty kännykkä on hyvä vaihtoehto upouuden puhelimen sijasta.

Jos kuulut meihin tavallisiin digi-ihmisiin, joille kaikkien laitteiden ei tarvitse olla täysin viimeisintä huutoa, keskihintainen älypuhelin voi olla riittävä ratkaisu uudeksi puhelinmalliksi. Toinen vaihtoehto on hankkia käytetty premium-puhelin kaikilla herkuilla.

Käytetyt puhelimet ovat tulleet uusien puhelinten

Käytettyjen puhelinten verkkokauppa

Käytettyjen älypuhelimien ostaminen on mullistunut vuosien 2019 ja 2020 aikana. Ihan vuoden 2019 aikana alkoi verkosta löytyä entistä enemmän käytettyjen puhelinten ja tietokoneiden myyntiin erikoistuneita yrityksiä, jonka lisäksi useat puhelinhuoltoa tarjoavat yritykset, kuten iTapsa, Fonum, ja Digiman ovat yleistyneet kattamaan lähes kaikki suomalaiset kaupungit. Samoista puhelin-, ja tietokonehuoltoa tarjoavista firmoista voi myös löytyä käytettyjä laitteita myytäväksi asti. Vuosista 2020 ja 2021 voi hyvällä omalla tunnolla povata käytettyjen puhelinten myynnin ja ostamisen läpimurtokautta.

Onko vika puhelimessa vai liittymässä?

Käytettyä puhelinta ostaessa on hankala ymmärtää laitteen todellinen kunto. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että etenkin netin nopeutta testattaessa otetaan huomioon sekä käytetyn puhelimen ominaisuudet että liittymän ominaisuudet. Ilmainen netin nopeustesti auttaa testaamaan sitä, millainen netin nopeus pitäisi oikeasti olla.

Onko käytetty matkapuhelin kirpparitavaraa?

Vaikka nykyään ympäristöarvot, kierrättäminen ja uusiokäyttö ovat suuria trendejä, käytettyjen tuotteiden ostamisella on silti harmillisesti oma hieman negatiivinen klanginsa. Tämä on haaste myös käytettyjen älypuhelinten myymiselle. Parempi vaihtoehto on puhua tehdashuolletuista puhelimista tai vaikkapa uusiokäyttöön tulevista puhelimista.

Ominaisuudet ja toiminnallisuudet käytetyissä puhelimissa ovat kuitenkin täysin samat kuin uusissa laitteissa. Sitä paitsi, käytetyn puhelimen hankinnasta tuleva mielleyhtymän ei tarvitse olla negatiivinen. Jos käytettyjen puhelinten ostamisesta olisi ainoastaan huonoja kokemuksia, ei alan yrityksiä juurikaan olisi olemassa.

Minkälaisia puhelimia myydään käytettynä?

Kuitenkaan käytetyt puhelimet eivät useinmiten ole halpoja peruspuhelimia. Käytettyjä puhelimia saa kaikissa hintaluokissa, ja suosituimpia ovat korkeamman hintaluokan käytetyt puhelimet, kuten iPhonet ja Samsungin uusimmat mallit. Käytetyt ja tehdashuolletut puhelimet ovat yleensä kaupassa tai nettikaupassa luokiteltu sen kunnon mukaan, ja joissain tapauksissa uuden peruspuhelimen saa halvemmalla kuin käytetyn premium-puhelimen. Toisaalta jos haluat juuri tietyn valmistajan tai tietyn puhelinmallin, lähtee vaikkapa käytetty iPhone 9 huomattavasti edullisemmin kuin uusi iPhone.

Tsekkaa myös: Parhaat langattomat kuulokkeet – Nappikuulokkeet vai sankakuulokkeet+

Lisäksi nykyään myös moni hyvä keskihintainen puhelin on saatavilla käytettyjen puhelinten verkkokaupoista. Käytettyjen puhelinten verkkokauppa kasvaakin vuosittain todella huimaa vauhtia. Etenkin vuodesta 2020 käytetyn puhelimen ostaminen on tullut vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi ihan tavallisillekin kuluttajille, ja käytettyjä puhelimia myyviä nettikauppoja on perustettu useita. Oli mielessä sitten käytetyn puhelimen ostaminen netistä tai jälleenmyyjän liikkeestä, on muutamia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon ennen tehdashuolletun puhelimen hankintaa.

Miksi käytetyt puhelimet voivat olla hyvä ostos?

Parhaat syyt hankkia käytettyn puhelimen hankintaan ovat hinta ja käytettyjen puhelimien ominaisuudet. Etenkin jos haluat ehdottomasti saada puhelimen tietyillä ominaisuuksilla tai tietyltä valmistajalta, tehdashuolletut älypuhelimet netistä ostettuna voivat olla monelle hyvä valinta.

Käytetyt puhelimet – Ota nämä asiat huomioon käytettyä puhelinta ostaessa

Kun mielessä on käytetyn puhelimen ostaminen, kannattaa pitää pää kylmänä. Ota sen sijaan hetki aikaa ja tarkista ainakin seuraavat asiat:

1. Mieti etukäteen, minkälainen käytetty puhelin kannattaa ostaa

Käytettyjen ja tehdashuollettujen puhelinten etsiminen voi olla haastavaa, jos ei ole ihan kartalla siitä mitä hakee. Vaikka tarkkaa mallia ja merkkiä ei välttämättä tarvitse tietää etukäteen, kannattaa käytettyjä puhelimia hankkiessa tietää ainakin omat preferenssit puhelinmallille (kamera, akunkesto, näytön koko, käyttöjärjestelmä: käytetty Android vai käytetty iPhone?). Paras tapa on päättää ne vähittäisvaatimukset, joita käytetylle puhelimelle asetetaan.

Pari sanaa käytettyjen puhelinten käyttöjärjestelmistä (käytetty iPhone & käytetty Android puhelin)

Käytetyt iphonet saa nykyään edullisesti tilattua netistä. Tsekkaa parhaat tarjoukset ja tilaa käytetty tehdashuollettu iphone.Jos hankinassa on käytetty Android puhelin halvalla, kannattaa valita etukäteen mikä käyttöjärjestelmä on vähimmäisvaatimus. Nyrkkisääntönä todettakoon, että useita versiota vanhalla Androidin käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia ei välttämättä kannata tietoturvasyistä hankkia. Kaikki käytetyt matkapuhelimet eivät yksinkertaisesti tue uusien versioiden järjestelmävaatimuksia: mitä uudempi Android, sen parempi. Googlella on ollut tapana julkaista uusi Android versio vuosittain keväällä. Vuonna 2020 julkaistu Android versio on Android 11.

Applen iPhone iOS käyttöjärjestelmällä varustetuissa iPhone puhelimissa laskenta menee hieman eri tavalla. Vaikka etenkin Applen tietokoneet on varustettu kestäviksi käyttövälineiksi, iPhone puhelinten kanssa saa olla tarkkana. Liian vanhan iPhonen ostaminen voi tarkoittaa, että puhelimen rauta ei tue uusimpia iPhone käyttöjärjestelmiä. Tämä saattaa aiheuttaa vaikeuksia puhelimen päivityksien asentamisessa ja eri sovellusten lataamisessa iOS käyttöjärjestelmän suljetun tyypin takia.

2. Käytetyt puhelimet hinta: Kuinka paljon käytetystä puhelimesta tulee olla valmis maksamaan?

Miten saada selville etukäteen, mikä on hyvä käytetyn puhelimen hinta? Mikä on halpa käytetty puhelin uusiin puhelimiin verrattuna? Paras tapa on tutkia asiaa hieman etukäteen netistä. Katsotaanpa asiaa tarkemmin:

 1. Käytettyjen puhelinten hintavertailu: Kiinnitä huomiota puhelimen kuntoon, kun vertaat hintoja. Vaikka kyseessä olisi sama puhelinmalli, voi puhelinten kunnossa olla eroja. Jos vastaan tulee käytetty älypuhelin tarjous, kannattaa tsekata sama tuote sekä uutena että muilta jälleenmyyjiltä. Ota huomioon, että vertaisverkkokauppojen (Tori, Facebook Myydään/ostetaan ryhmät) kautta et pääse itse takuuseen tuotteen kunnosta. Sen sijaan alan yritykset käyttävät käytettyjen kännyköiden myynnissä erillistä kuntoluokitusta. Saman puhelimen voi saada hankittua hyvällä diilillä 200 eurolla netin myydään/ostetaan ryhmistä, mutta alan liikkeessä sama puhelin voi maksaa 350 euroa. Tällaisessa tilanteessa voi olettaa, että tehdashuolletut puhelimet ovat on lähtökohtaisesti paremmassa kunnossa.
 2. Käytettyjen puhelinten hinta riippuu myös haluamastasi puhelimen kunnosta. Jos haluat säästää huomattavasti, voit valita etukäteen minkälaisen kuntoluokituksen uudelle puhelimellesi kelpuutat. Toisaalta vaikkapa hajonnut näyttö on helppo korjata alan liikkeessä, vaikka ostaisit toiselta rikkinäisellä näytöllä varatun puhelimen.
 3. Vinkki: Haluatko säästää ja saada lähes täysin uuden premium-mallisen puhelimen?  Yksi hyvä tapa saada todella laadukas ja uusi puhelin käytettynä on odottaa vaikkapa kuukauden verran puhelinmallin julkaisun jälkeen. Yleensä tässä ajassa kyseistä älypuhelinmallia voi odottaa jo käytettyjen puhelinten valikoimaan.

3. Käytetyt puhelimet: Vertaile näitä ominaisuuksia

 1. Käytetty puhelin hyvällä kameralla
  Yksi hyvä syy käytetyn kännykän ostamiseen on kamera. Parhailla kameroilla varustetut älypuhelimet ovat yleensä kaikista myös kaikista kalleimpia.
  Toisin päin sanottuna, kamera on ensimmäisiä ominaisuuksia jonka laadusta joutuu karsimaan siinä vaiheessa, kun omaa puhelimen hintaa tiputtaa alaspäin. Vaikka saisit samaan hintaan uuden puhelimen kuin käytetyn puhelimen, puhelimen kamera ja sen linssit voivat olla täysin eri tasolla käytetyssä puhelimessa.
  Hyvällä kameralla varustetun puhelimen vaatimus on erinomainen syy  hankkia käytetty ja tehdashuollettu puhelin. Vaikka käytettynä et välttämättä saisi kaikista uusinta mallia, voit säästää rahaa hankkimalla esimerkiksi edellisen vuoden mallin tai pari vuotta vanhan testivoittaja puhelimen.
 2. Edellisen vuoden paras malli edulliseen hintaan
  Ominaisuuksien lisäksi voi olla, että haluat ostaa tietyn puhelinmallin, joka ei kuitenkaan istu budjettiisi, esimerkiksi uuden Samsung tai Huawei puhelimen. Tässä tapauksessa käytetty ja tehdashuollettu Samsung puhelin edellisen vuoden mallina tulee maksamaan huomattavasti vähemmän kuin uudempi malli.
 3. Tehdashuollettu lippulaivapuhelin takuulla
  Käytettyjä puhelimia voi ostaa kahdella eri tapaa. Niitä myydään sekä alan jälleenmyyjien kaupoissa ja netissä, että vertaisverkkokaupassa, kuten Tori.fi:ssä ja Huuto.netissä. Vaikka esimerkiksi käytettyjä puhelimia on paljon Torissa myynnissä myös yritysten kautta, kannattaa muistuttaa kuluttajansuojalaki silloin, kun kauppaa tehdään kahden yksityishenkilön välillä.

4. Valitse tarkkaan, mistä ostat käytetyn puhelimen

Kun olet päättänyt suunnilleen käytetyn puhelimen hintaluokan (edullinen, keskihintainen vai premium-luokan puhelin), käyttöjärjestelmän ja tärkeimmät minimivaatimukset ominaisuuksien osalta, seuraava kysymys on luonnollisesti, mistä käytetty puhelin kannattaa ostaa?

Luultavasti paras paikka ostaa käytetyt puhelimet on joko jokin alan nettikaupoista tai samojen myyjien kivijalkaliikkeet. Suomessa toimii useita käytettyjen puhelinten myyjiä, ja tässä otamme listaukseen muutamia tunnettuja alan ketjuja.

 • MResell.fi – Käytetyt iPhone puhelimet netistä. MResell myös ostaa käytettyjä Apple-laitteita (Mac tietokoneet, iPhonet)
 • Swappie.com – Käytettyjä puhelimia 12 kuukauden takuulla. Swappie myös ostaa käytettyjä puhelimia.
 • iTapsa – Puhelinhuoltoihin keskittynyt iTapsa on myös lähtenyt täysillä tarjoamaan käytettyjä puhelimia.
 • Fonum – Myös puhelinten huoltoon ja korjaukseen erikoistunut Fonum on lähtenyt kauppaamaan käytettyjä puhelimia.
 • Tori.fi – Myös Torin kautta saa käytettyjä puhelimia sekä yksityishenkilöiltä, että nykyään myös yrityksiltä.
 • Facebook ryhmät – Facebookissa on monia ryhmiä, joissa myydään ja ostetaan käytettyjä puhelimia.
 • Operaattorien (esim. Elisa, Telia, DNA) omat kaupat. Kaikilta operaattoreilta ei vielä löydy käytettyjä puhelimia valikoimista, mutta käytetyt huolletut puhelimet tullaan mitä luultavimmin näkemään  sekä Telian, Elisan, että DNA:n valikoimissa jossain kohtaa.

Olemme julkaisseet myös muistilistan käytettyjen puhelinten ostajalle, kun ostokset tehdään Torin tai muun netin osto-, ja myyntipalstan kautta: Käytetyn puhelimen ostaminen yksityishenkilöltä

5. Muista: Käytetty puhelin takuu

Käytetty samsung tai huawei puhelin? Samsung Galaxy sarjan puhelimia saa edullsimmillaan käytettynä parilla sadalla eurolla. Kuten edellisessä kappaleessa kerroimme, kuluttajien välisessä vertaisverkkokaupassa ei ole pakottavaa vaatimusta kuluttajansuojalain pykälien noudattamiseen. Kyseinen laki on tehty elinkeinoharjoittajan ja kuluttajan väliseen kaupankäyntiin suojaamaan kuluttajaa ns. heikommassa asemassa olemisesta. Tilanteessa kuluttajansuojalaki ei suojaa sinua, jos ostat käytettyä tavaraa, eikä yksityishenkilöltä hankitussa käytetyssä puhelimessa ole välttämättä takuuta. Takuu voi jossain tilanteissa olla käytetyissä puhelimissa silloin, kun puhelimet on hankittu uutena vasta vähän aikaa sitten.

Sen sijaan kun hankit käytetyn puhelimen alan yritykseltä, saat tähän monia eri etuja:

 1. Tehdashuolto. Käytettyjä puhelimia myyvät kaupat tekevät yleensä myös laitehuoltoja, jonka lisäksi käytetyt kännykät on huollettu tehdastasoisesti.
 2. Hinta. Voit saada käytetyt puhelimet edullisesti, kun vertailet ja valitset oikean kauppiaan.
 3. Takuu. Käytettyjä puhelimia myyvät yritykset tarjoavat normaalisti vuoden takuuta laitteilleen.
 4. Kuluttajansuoja. Riitatilanteissa kuluttajansuojalaki on yksityishenkilön puolella yritystä vastaan.
 5. Vakuutus. Kotivakuutus ei välttämätä korvaa käytettyä puhelinta, jos puhelin hajoaa. Puhelimeen on voinut myös tulla vika edellisen omistajan aikana, joka ei kuitenkaan ostovaiheessa näy puhelimessa (esim. kosteusvaurio).

6. Käytettyjen puhelinten kuntoluokka

Käytettyjen puhelimien kuntoluokka vaihtelee, joka näkyy myös puhelimen hinnassa. Joissain puhelimissa voi olla pieniä kosmeettisia vaurioita, mutta tehdashuollettu iPhone tai Android ja alan liikkeestä ostettu käytetty älypuhelin ovat yleensä varustettu uudella näytöllä tai näytön lasilla. Puhelinhuoltoja ja käytettyjä puhelimia myyvät firmat pyrkivät korjaamaan myös kosmeettiset vauriot ennen puhelinten jälleenmyyntiä.

Lue myös: Aktiivisuusranneke vai älykello? Aktiiviliikkujan parhaat välineet

Miksi käytettyä puhelinta ei välttämättä kannata ostaa?

Vaikka puhelimia julkaistaan nykyään varmasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, myös älypuhelinteollisuus on muuttunut viime vuosina huomattavasti. Nykyään puhelimissa näkee jatkuvasti vähemmän oikeasti uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia vuosi toisensa jälkeen. Puhelinmarkkina alkaa olla sen verran kypsynyt sekä myynnin että innovaatioiden kannalta, että keskihintaisissa ja premium-luokan puhelimissa alkaa olla hyvin samanlaiset ominaisuudet. Onkin hyvä kysymys, kannattaako hankkia käytetty ja huollettu puhelin, jos uuden puhelimen saa samoilla ominaisuuksilla ja samaan hintaan, keskihintaiselta puhelinmerkiltä.

Jos et vaadi juuri tiettyjä ominaisuuksia puhelimeltasi, keskihintainen hyvä puhelin voi olla parempi vaihtoehto kuin käytetty premium-puhelin.

Käytetty Android puhelin: Muista päivitykset!

Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat tärkeä osa puhelinten toimivuutta ja tietoturvaa sekä iPhone että Android-puhelimien osalta. Kannattaa muistaa, että kaikki vanhemmat puhelinmallit eivät välttämättä tue uusimpia päivityksiä. Tällä voi olla vaikutusta myös puhelimen tietoturvaan.

Käytetyt puhelimet myynti

Onko tavoitteena tehdä hieman rahaa vanhan, käyttökelpoisen puhelimen myynnillä? Netissä on monia osto-, ja myyntisivuja, joilla vanhan, toimivan älypuhelimen voi yrittää saada myytyä. Lisäksi esimerkiksi Swappie ja mResell ostavat käytettyjä puhelimia. Näin saat vanhat ja hyväkuntoiset vanhat puhelimet myytyä eteenpäin. Toinen vaihtoehto on saada vanhoista puhelimista vaihdossa rahaa, kun hankit uuden käytetyn puhelimen alan liikkeestä.

Käytetyt puhelimet ja  kierrätys

Käytetyn puhelimen ostaminen säästää lompakon lisäksi myös ympäristöä. Kun uutta puhelinta hankittaessa ei tule kuluttaneeksi esimerkiksi uutta muovia ja komponentteja, myös maapallo kiittää. Lisäksi puhelinten rahtaus ja kokoonpano oksentavat ällistyttävän määrän hiilidioksidia, joten käytettyjen ja huollettujen puhelinten ostaminen on oikeasti ekoteko.

Yhteenveto: Käytetyt ja huolletut puhelimet

Jos etsinnässä on uusi puhelin ja harkitset käytetyn puhelimen ostamista, kannattaa ensin miettiä ne ominaisuudet, joita uudelta puhelimeltasi ehdottomasti haluaisit. Jos kyseiset ominaisuudet ovat saatavilla vain tiettyyn älypuhelinmerkkiin tai malliin, ovat käytetyt puhelimet hyvä tapa säästää rahaa.

Jos taas puhelimen ominaisuuksilla ei ole väliä, mutta haluat ostaa uuden puhelimen, voi keskihintaisen uuden puhelimen ostaminen olla parempi vaihtoehto. Tällöin saat hyvän takuun, ajan tasalla olevat tietoturva-, ja ohjelmistopäivitykset, eikä sinun tarvitse kantaa huolta kosmeettisista vaurioista.

 Käytetty puhelin – Kannattaako vai ei?

Kannattaako ostaa käytetty puhelin vai ei? Valtaosalle meistä tavallisista kännykän käyttäjistä vastaus on yksiselitteinen: Jos etsit vaikkapa uutta Android puhelinta edullisesti, käytetty ja tehdashuollettu Samsung puhelin voi olla hyvä vaihtoehto.

Käytetty ja tehdashuollettu puhelin voi siis olla hyvä hankinta uuden puhelimen hankkimisen sijaan. Käytetyt puhelimet lähtevät nykyään myös suhteellisen halvalla, joten säästöä syntyy varmasti. Muista kuitenkin ottaa selvää minkälaisen käytetyn puhelimen ostat ja mistä. Näin saat uudenveroisen puhelimen vanhan puhelimen hinnalla.

 

Scroll to Top