Digidii.com

Digituotteiden IP-luokitus | Pölyn-, ja vedenkestävyys ja IPXX luokat

Nykyään myös kulutuselektroniikassa valmistajat ovat alkaneet tarjota pölyn-, ja kosteudenkestäviä tuotteita. Pöly-, ja kosteudensuoja ovat hyviä ominaisuuksia etenkin sellaisille käyttäjille, jotka viihtyvät paljon ulkona, joko vapaa-ajalla tai töiden puolesta. Myös älypuhelinvalmistajat, mutta etenkin kuuloke-, ja kaiutinvalmistajat ovat nykyään alkaneet lisätä tuotteisiinsa tiedon siitä, mikä on tuotteen IP-luokitus. IP-luokituksella eli ns. kotelointiluokalla tarkoitetaan yksinkertaisesti sähkölaitteen tiiviyttä, ja elektroniikkalaitteiden lisäksi muun muassa sähkökomponenteilla on omat IP-luokitusvaatimuksensa. IP-luokitus tulee sanoisat Ingress Protection, ja se kuvaa sitä, kuinka hyvin tietty kappale on suojattu laitteen ulkopuolisilta epäpuhtauksilta, joita ovat muun muassa pöly ja kosteus. IP-luokitusta käytetään myös kansainvälisissä sähkötekniikan standardeissa, ja se perustuu IEC 60529 -standardiin. Nykyään esimerkiksi langattomat bluetooth kuulokkeet sisältävät erilaisia luokituksia, ja parhaat langattomat kuulokkeet ovat pölyn suhteen kategoriassa 6. Myös urheilukellot, älykellot ja aktiivisuusrannekkeet ovat nykyään varustettu IP-luokituksella, ja lähes kaikki suurimpien valmistajien urheilukellot (Polar, Garmin, Suunto) ovat valmistettu myös vesiurheilijoiden käyttöön.

Pölyn-, ja vedenkestävät kuulokkeet: Mikä ihmeen IP-luokitus?

IP-luokitus sisältää kaksi eri numeroa, muodossa IPXX. Ensimmäinen numero kertoo tuotteen tiiviyden pölyhiukkasten ja lian osalta, ja toinen numero taas kertoo tuotteen kosteudenkestävyyden. IPX luokitus jaetaan niin, että pölynkestävyyden (hiukkassuojaus) osalta luokkia on 7 erilaista (0-6) ja vesisuojauksen osalta luokkia on 10 (0-9).

Esimerkki: IP46 luokitus

Jos hankit uudet kuulokkeet, joissa on IP-luokituskena IP46, ne ovat luultavasti huippulaatuiset ja kestävät kuulokkeet. Tässä esimerkissä 4 tarkoittaa hiukkassuojausta pölyltä ja lialta, ja 6 tarkoittaa vesisuojausta (suojausta kosteudelta).

Katso myös: Uusi antivirus? Ota nämä 10 asiaa huomioon

IP-luokitus: Erilaiset suojaustasot vedeltä ja kosteudelta

 • IPX0 on alin kategoria, joka tarkoittaa että tuotetta ei ole suojattu kosteudelta
 • IPX1 tarkoittaa suojaa esimerkiksi hieltä
 • IPX2 tarkoittaa suojaa pystysuoraan tippuvalta vedeltä
 • IPX3 tarkoittaa suojaa kaltevasti tippuvalta vedeltä (IPX3=sateenkestävä)
 • IPX4 tarkoittaa suojaus vesiroiskeilta
 • IPX5 tarkoittaa suojaa suuttimesta tulevalta vedeltä
 • IPX6 tarkoittaa suojaa voimakkailta vesisuihkuilta
 • IPX7 tarkoittaa suojaa veden upotukselta enintään 1 metriin puolen tunnin ajaksi
 • IPX8 tarkoittaa parempaa kuin IPX7. Laite kestää siis joko pidemmän aikaa tai syvemmällä vedessä.
 • IPX9 tarkoittaa suojaa veden suihkuttamiselta kuumalla vedellä ja kovalla paineella.

IP luokitus älypuhelinIP-luokitus: Pöly-, ja liankestävyys

Veden ja kosteuden ohella elektroniikkalaitteiden ja digituotteiden yksi isoimmista ongelmista ovat pöly ja lika. IP-luokituksen pölysuojausluokat toimivat samalla tavalla kuin kosteussuojausluokat. Erilaisilla digituotteilla on eri pölyhiukkassuojaustasot kiinteiden ulkopuolisten aineiden suojaukselta. Vaikka ei aktiivisesti liikkuisikaan, kenen tahansa kannattaa ottaa erityisesti pölysuojausluokitus huomioon kun hankinnassa on uusi puhelin tai uudet langattomat kuulokkeet. Langattomissa kuulokkeissa kannattaa myös tarkistaa, kuinka hyvin kuulokkeiden latauskotelo eli latausaski kestää vettä. Jos älylaitteen IP-luokitus on IP6X, tarkoittaa se, että kyseessä on täysin pölyltä ja lialta tiivis laite.

Lue myös: Käytetty puhelin – Kannattaako kierrätetty puhelin ostaa? 

IP-luokitus: Erilaiset luokitukset pölyn ja liansuojalle

 • IP0X tarkoittaa, että laitetta ei ole suojattu millään tavalla pieniltä hiukkasilta, pölyltä tai lialta.
 • IP1X tarkoittaa suojausta yli 50 mm: n kappaleilta. 50 millimetriä = 5 cm.
 • IP2X tarkoittaa suojaa sormikosketukselta ja samankokoisilta esineiltä. (Enintään 12,5 mm kokoiset esineet)
 • IP3X tarkoittaa suojausta pieniltä ruuveilta ja muilta pieniltä esineiltä. (Enintään 2,5 mm kokoiset esineet)
 • IP4X tarkoittaa suojausta pienen pieniltä osilta, joiden läpimitta voi olla vähimmillään 1 mm.
 • IP5X tarkoittaa suojausta pölyltä. Tällöin laite on siis pölysuojattu, mutta ei pölytiivis. Osa kaikesta pölystä voi päästä laitteen sisään, mutta se ei vahingoitu tästä.
 • IP6X luokitettu tuote on täysin pölytiivis ja suojattu ulkopuoliselta lialta.

Veden-, ja pölysuojauksen osalta kannattaa muistaa, että mikään elektroniikkalaite tuskin kestää hyvin pitkäaikaista altistusta vedelle tai pölylle. Esimerkiksi pölysuojauksen osalta IP-luokituksen testi kestää silti tunteja, jonka aikana laitteet altistetaan tuulen mukana pyörivälle pölylle. Kotelointiluokka antaa siis hyvää osviittaa uutta laitetta ostavalle siitä, miten uusi älypuhelin tai uudet langattomat urheilukuulokkeet kestävät käytössä. Jos haluat esimerkiksi käyttää kuulokkeita samaan aikaan kun olet suihkussa, kannattaa valita vähintään 5-luokan vedenkestävyys. Jos taas haluat istua kuulokkeet päässä saunassa, pitää IP-luokituksen olla tasolla 8 tai 9. Jos haluat hankkia kuulokkeet uintia varten, tulee kuulokkeiden kosteudensuoja olla vähintään 7.

Kuva: Digituotteiden IP-luokitus

Mitä IP luokitus oikein tarkoittaa? Katso IPX luokitus kuulokkeille ja muille älylaitteille

 

Scroll to Top