Digidii.com

Käytetyn puhelimen ostaminen yksityishenkilöltä – Muistilista

Käytetyn puhelimen ostaminen yksityishenkilöltä

Käytetyn puhelimen ostamiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, jolla säästyt sekä turhilta lupauksilta että omien hermojen menettämiseltä, ja pahimmassa tapauksessa rikosilmoituksen tekemiseltä. Vaikka valtaosa käytettyjä puhelimia kauppaavista yksityishenkilöistä on varmasti täysin rehellisellä asialla liikenteessä, mahtuu joukkoon myös henkilöitä, jotka myyvät varastettua tavaraa, tai sellaista tavaraa, joka on käyttökelvotonta. On myös täysin mahdollista, että myyjä ei vain yksinkertaisesti ole tietoinen missä kunnossa käytetty puhelin on. Varaa käytetyn puhelimen ostamiseen siis vähintään muutama tunti, istu alas ja vertaile puhelimet rauhassa jo etukäteen.

Käytettyjä puhelimia myydään ja ostetaan useassa paikassa netissä, mutta uutta käytettyä puhelinta ostaessa kannattaa olla tarkkana.

Käytetty puhelin netistä kirpputorisivulta (Tori.fi, Huuto.net) tai Facebookilta

Jos löydät netin kirpparisivustoilta tai Facebookista todella hyvän diilin jonka ehdottomasti haluat hyödyntää, kannattaa noudattaa tervettä varovaisuutta laitteita ostaessa. Ei ole välttämättä suositeltavaa käyttää perinte  istä postimyyntiä useiden satojen eurojen elektroniikkalaitteesta, jos sen hankkii vaikkapa Facebookista. Netti on täynnä negatiivisia kokemuksia tällaisesta käytettyjen laitteiden hankinnasta. Sen sijaan on parempi hankkia käytetty puhelin omalta asuinpaikkakunnaltasi tai käyttää muutama euro bensaan/bussilippuun ja mennä paikan päälle neuvottelemaan kaupasta.

Tsekkaa myös TOP 5 älykellot, urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet

1.Käytetyn puhelimen ostaminen: Ennen puhelimen ostamista

Ennen tapaamisen sopimista, ota huomioon seuraavat asiat:

  1. Ilmoita myyjälle etukäteen, että haluat testata käytetyn puhelimen ennen kauppojen tekemistä omalla SIM kortillasi, jonka lisäksi haluat testata myös latausjohdon ja akun toimivuuden, puhelimen käynnistyksen, ja käyttää pari minuuttia laitteen parissa. Tällä voit varmistaa, että laite on ominaisuuksiltaan sellainen, joka ilmoituksessa on luvattu.
  2. Kun ehdotat tapaamista, pyydä myyjää varaamaan tähän vähintään puoli tuntia. Olet ostamassa laitetta, jota tulet käyttämään käytännössä koko ajan, joten parempi olla hieman liian huolellinen.
  3. Jos mahdollista, ota kaveri, äiti tai iskä mukaan. Kun sinulla on oma supportti tilanteessa, ei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä. Sovi joka tapauksessa jonkun kanssa, että soitat ja tekstaat uudella puhelimella hänelle.
  4. Harkitse kirjallisen kauppasopimuksen tekemistä, etenkin jos kyseessä on kalliimpi tuote.
  5. Pyydä tapaamista julkiselle paikalle. Esimerkiksi kahvila on hyvä paikka tapaamiselle siinä vaiheessa, kun puhelimen USB latausjohtoa testataan. Julkisella paikalla tapaaminen on täysin hyväksyttävä pyyntö ja tervettä maalaisjärkeä ihan myös oman ja rahojen turvallisuuden kannalta.
  6. Muista, että sinun ei tarvitse tehdä kauppoja, jos hommassa on jotain hämärää. Jos myyjä vaikuttaa painostavalta tai kiireiseltä, ota silti oma aikasi. Käytettyjä puhelimia on tarjolla varmasti muiltakin myyjiltä, jos tilanne alkaa vaikuttaa stressaavalta.

2. Käytetyn puhelimen ostaminen: Tarkista malli ja ota kuva puhelimesta mukaan

Tarkista netistä kyseisen puhelimen ominaisuudet eli speksit. Tsekkaa ainakin minkälaiset liitännät puhelimessa tulisi olla, minkälainen akku puhelimessa tulisi olla, sekä näytön koko, painikkeiden sijainnit ja liitännät. Paras tapa on ottaa myös kuva mukaan samasta tuotteesta esimerkiksi puhelinten verkkokaupasta. Näin säästyt yllätyksiltä ja varmistat, että puhelin on juuri halutunlaatuinen.

3. Käytetyn puhelimen ostaminen: Puhelimen tarkistaminen

Riippumatta siitä ostatko käytetyn puhelimen alan liikkeestä, verkkokaupasta vai yksityishenkilöltä, puhelin kannattaa aina tarkistaa.

Jos menet tapaamaan henkilöä, jolta olet ostamassa käytettyä puhelinta, ota ainakin nämä asiat mukaan tapaamiseen:

  1. Kannettava tietokone, powerbank tai muu vastaava ratkaisu puhelimen latausjohdon ja akun testaamiseen.
  2. Muistikortti puhelimeen, jos puhelin tukee mikrokokoista muistikorttia (microSD)
  3. Kuulokkeet, joko langalliset kuulokkeet tai langattomat kuulokkeet kuulokeliitännän ja Bluetooth-yhteyden toimivuuden takaamiseksi. Jos mahdollista, ota sekä langalliset että langattomat kuulokkeet mukaan. Näin voit tarkistaa sekä 3,5 mm kuulokeliitännän toimivuuden, että bluetooth-yhteyden toimivuuden. Kannattaa myös ottaa huomioon, että jotkut uusimmista puhelinmalleista (esim Applen iPhone 11) eivät tue enää 3,5 mm plugia, vaan pelkkä Bluetooth tai NFC yhteys riittävät musiikin kuunteluun.
  4. SIM-kortti, jossa on aktiivinen puhelinliittymä (voi olla myös prepaid liittymä)

Lue myös: Parhaat puhelimet 2020 – Katso suosikit

4. Puhelimen ulkonäön tarkistaminen

Ennen kuin testaat edes sitä, käynnistyykö puhelin, käytä hetki aikaa puhelimen ulkomuodon tsekkaamiseen. Katso että kyseessä on sama malli, mikä ilmoituksessa on ollut. Tämän jälkeen siirry tarkistamaan puhelimen ulkonäkö.

Tarkista ensin näyttö, kaikki näytön kulmat ja mahdolliset naarmut valoa vasten. Jos ilmoituksessa ei ole ollut tietoja naarmuisesta näytöstä, ei niitä tulisi olla. Tarkista puhelimen painikkeet sivuilta ja tsekkaa, että ne ovat painettavissa. Katso myös puhelimen kamerat (etu-, ja takakamera) ja linssit. Tsekkaa puhelimen reikien (kuulokeliitäntä, latausjohdon reikä) kunto ja pölytilanne.

Tämän jälkeen tarkista vielä erikseen puhelimen sivut mahdollisilta kolhuilta. Tsekkaa lopuksi vielä puhelimen takaosa. Takaosassa luultavasti on jonkin verran käytön jälkiä, ellei puhelin ole täysin pakasta vedetty.

Jos puhelimen ulkonäkö on päällisin puolin kunnossa, siirry seuraavaan vaiheeseen.

Käytetty ja tehdashuollettu puhelin on usein halvempi vaihtoehto kuin uusi puhelin, jonka lisäksi sinun ei tarvitse säästää puhelimen ominaisuuksista.

5. Käytetyn puhelimen ostaminen: Tarkista akku

Jos olet ostamassa puhelinta jonka akun saa irroitettua, kannattaa akku ehdottomasti tarkistaa. Onko akussa merkinnät valmistajalta, vai onko kyseessä vaihdettu akku?

Lue myös: Ota nämä tietoturva asiat huomioon virustorjuntaa ostaessa

6. Käytetyn puhelimen ostaminen: Puhelimen käynnistäminen

Kun olet saanut puhelimen päällisin puolin tsekattua kuntoon ja kaikki näyttää lupaavalta, laita sisään oma SIM korttisi ja mahdollinen microSD muistikortti. Jos myyjä alkaa pahoitella että puhelimen akku on lopussa, ei huolta: Olet vastuullisena ostajana ottanut itse asian huomioon latausvirralla tai oikealla tapaamispaikalla (esim. kahvila).

Kun puhelin on käynnistynyt, tärkeintä on tarkistaa ne ominaisuudet, joita itse käytät. Aloita tarkistus soittamalla puhelu joko vieressä istuvalle kamulle tai muulle läheiselle. Lähetä samaan syssyyn myös perinteinen tekstiviesti.

Avaa tämän jälkeen puhelimen selain. Jos puhelimessa ei ole selainta, pyydä saada ladata tämä sovelluskaupasta. Kun olet saanut nettiselaimen auki, selaa nettiä muutama minuutti ja katso, käyttäytyykö käytetty puhelin normaalisti.

Seuraavaksi, kytke kuulokkeet joko Bluetooth yhteyden ja/tai kuulokeliitännän kautta. Bluetooth yhteyden voit testata myös kannettavan bluetooth kaiuttimen avulla.  Testaa audioliitännän toimivuus joko kuuntelemalla biisi tai mikä vielä parempi, katsomalla YouTube-video. Tällöin voit tsekata vielä uudestaan, että puhelimen näyttö toimii moitteetta.

Jos laitoit puhelimeen microSD kortin, tsekkaa että puhelin tunnistaa sen moitteetta, ja että pääset puhelimen näytön kautta käsiksi tärkeimpiin tiedostoihin.

Jos puhelimessa oli valmiiksi virtaa akussa, kiinnitä latausjohto viimeistään tässä vaiheessa ja tsekkaa, että laturi toimii moitteetta.

Tsekkaa myös: Android puhelimen antivirus ohjelmat

7. Käytetyn kännykän ostaminen: Tarkista laitteen IMEI koodi

Jos homma alkaa vaikuttaa shadyltä tai haluat muuten vain olla varma että kyseessä ei ole varastettu tuote, IMEI koodi on helppo tapa saada selville, onko laite varastettu. IMEI eli International Mobile Equipment Identity on lähes kaikista puhelimista löytyvä uniikki laitetunnus, jota ylläpitävät verkko-operaattorit. Kun laite varastetaan, oman laitteen voi ilmoittaa varastetuksi joko verkko-operaattorin tai laitevalmistajan verkkosivujen kautta. Tällöin laite siirtyy IMEI-koodien mustalle listalle. IMEI on 15-merkkinen lukusarja, ja sitä kysytään normaalisti myös rikosilmoitusta tehtäessä varastetusta laitteesta.

Miten IMEI koodi tarkistetaan

1. Syötä puhelimen numeronäppäimistöön/soita numeroon *#06#, yleensä puhelupainiketta ei tarvitse laittaa loppuun, vaan puhelin tunnistaa automaattisesti koodin ja antaa sinulle joko yhden tai kaksi eri IMEI koodia.

2. Netissä on työkaluja, joilla puhelimen IMEI koodin voi tsekata, esimerkiksi Imeipro.info ja Imei.info. Apple laitteiden IMEI koodin ja sarjanumeron (ISN, international serial number) voi tsekata osoitteesta iunlocker.net tai checkcoverage.apple.com.

3. Syötä laitteen IMEI-koodi tai sarjanumero (ISN) valittuun palveluun. Palvelu tarkistaa verkko-operaattorien ja puhelinvalmistajien tiedot varastetuista laitteista.

4. Jos laitteen omistusoikeuden suhteen ei ole ongelmia, IMEI tarkistus kertoo siitä.

Tsekkaa myös: Kuvauskopterin ostaminen

8. Käytetyn puhelimen ostaminen yksityishenkilöltä: Puhelimen hinta ja tinkiminen

Yleensä puhelimen hintapyyntö on kiinteä, eikä Suomessa ole juurtunutta tinkauskulttuuria. Tinkaus koetaan monissa tilanteissa hieman ärsyttäväksi, mutta kyllähän sitä aina voi yrittää. Ole kuitenkin kohtelias, etenkin jos myyjä on nuori. Muutamakin euro puhelimen hinnasta alaspäin voi olla parikymppiselle iso raha. Jos käytetty puhelin on kaikin puolin kunnossa, ole valmis maksamaan puhelin heti joko käteisellä tai MobilePayn kautta.

Käytetyt ja huolletut puhelimet ovat nykyään ottaneet jalansijaa jopa uusien puhelinten myynniltä. Mutta jos puhelin ei vastaa ominaisuuksiltaan luvattua, voit tinkiä huoletta. Tämä kertoo myös siitä, että myyjä on pyrkinyt saamaan puhelimestaan ehkä suuremman hinnan kuin puhelimen tosiasiallinen arvo on. Etenkin jos näytössä on kolhuja tai joku muu perusasia ei toimi, voit hyvin tingata vähintään korjauksen verran. Jos tinkaat, tinkaa reilusti: Kerro, että valitettavasti puhelin ei vastaa niitä ominaisuuksia, joita ilmoituksessa luvattiin, mutta voit maksaa puhelimesta tämän ja tämän verran. Perustele tinkauksesi, ja saat hyvin luultavasti tarjouksen maaliin. Jos myyjä ei suostu alentamaan hintaa vaikka puhelin ei ole ominaisuuksiltaan samanlainen kuin myynti-ilmoituksessa, kannattaa valita toinen puhelin.

9. Käytetyn puhelimen ostaminen ja kauppakirja- Kirjallinen sopimus vai ei?

Ihmiset ostavat nykyään aika huolettomasti erilaista tavaraa netistä käytettynä, ja etenkin Suomessa on tapana luottaa myös tuntemattomiin ihmisiin. Kun kyseessä on kahden yksityishenkilön välinen kauppa, on silti hyvä olla tarkkana. On eri asia ostaa elektroniikkaa tai teknisia digituotteita kuin esimerkiksi huonekaluja käytettynä. Huonekalut on helppo tarkistaa paikan päällä, kun taas käytettyjä puhelimia ostaessa jää helposti jotain tsekkaamatta. Monille oma puhelin on yksi tärkeimmistä välineistä sekä töissä että vapaa-ajalla, ja siihen ollaan valmiita laittamaan myös jonkin verran rahaa. Jos aijot maksaa käytetystä puhelimesta useita satoja euroja, kannattaa harkita kirjallisen sopimuksen tekemistä myyjän kanssa.

Kirjallisen sopimuksen tekeminen on helppoa ja vaivatonta, ja sen ei pitäisi olla myyjälle ongelma, jos hänellä on puhtaat jauhot pussissa. Netissä on nykyään myös palveluja, (esimerkiksi Sopimustieto.fi) jolla voi luoda kirjallisen sopimuksen digitaalisesti. Tällöin sopimus allekirjoitetaan sekä myyjän että ostajan toimesta sähköisesti pankkitunnuksilla.

Kirjallisen sopimuksen eli kauppakirjan saa helposti tehtyä itse, eikä sen tarvitse olla A4:sta ihmeellisempi. Tärkeintä kirjalliseen sopimukseen on kirjata kaupan ehdot, maksettava summa, puhelimen kunto ja osapuolten tunnistetiedot, sekä tietysti allekirjoitukset. Tavaran kauppakirjamallin pohjia löytää myös netistä.

Miksi kirjallinen kauppakirja kannattaa laatia käytetystä puhelimesta? Kauppakirja ensinnäkin toimii hyvänä indikaattorina sille, että sekä myyjä että ostaja ovat samalla viivalla kaupanteon yhteydessä. Myyjältä tämä osoittaa rehellisyytä tarjota käytetty puhelin hyvälaatuisena, ostajalta taas rehellisyyttä maksaa sovittu kauppasumma ilman säätöä.

Toinen asia on varautuminen riita-asioiden varalle. Kuten aikaisemmin tekstissä olemme jo maininneet, kahden yksityishenkilön väliseen kaupankäyntiin ei sovelleta kuluttajansuojalakia, vaan kyse on yksityishenkilöiden välisestä riita-asiasta. Tällaisessa riitatilanteessa ja ongelmien varalta kirjallinen sopimus auttaa erittelemään sen, mistä kaupassa ollaan oikeasti sovittu. Jos oikeasti sattuisi käymään niin huonosti, että asia etenisi haastehakemuksen kautta “siviilioikeuteen” ja käräjille tai rikosoikeuden kautta esimerkiksi petossyytteen käsittelyyn, on kirjallinen sopimus huomattavasti parempi keino todentaa kaupan osapuolten vaatimukset ja vastuut kuin mututuntumalla heitetty suullinen sopimus.

10. Kaupanteon jälkeen: Anna myyjästä positiivista palautetta, jos homma toimii

Monissa netin kauppapaikoissa on mahdollista arvostella ja antaa palautetta myyjistä. Hyvän palautteen antaminen lisää muiden ostajien luottoa myyjää kohtaan, jolla parannetaan kaiken nettiostamisen laatua. Muista siis jättää positiivinen palaute myyjästä, jos hommat toimivat hyvin ja puhelimesi on moitteettomassa kunnossa.

Katso alla olevasta videosta lisävinkkejä englanniksi käytetyn puhelimen ostamiseen

Scroll to Top