Digidii.com

Osto-opas: Dronen eli kuvauskopterin ostaminen

Dronet eli kuvauskopterit ovat lyöneet itsensä läpi parissa vuodessa osaksi valokuvaajien ja videokuvaajien työkalupakkia. Drone kuvaaminen on hauska harrastus kelle tahansa, jonka lisäksi droneja eli kuvauskoptereita käyttävät myös alan ammattilaiset, kuten lentäjät, viranomaiset, maanmittaajat, ja karttapalvelujen tekijät.

Droneja eli kuvauskoptereita löytyy nykyään hyvin paljon erilaisia, muutamassa eri hintaluokassa. Edullinen drone saattaa löytyä alle satasella, kun taas ammattilaisten käyttämät dronet maksavat helposti yli 500 euroa. Dronen hinta on erityisesti riippuvainen sen toiminnallisuuksista, ominaisuuksista, sekä akun kestosta. Tässä dronen eli kuvauskopterin osto-oppaassa perehdytään hieman tarkemmin dronen hankintaan sekä harrastajan että ammattilaisen näkökulmasta.

Halvimmat dronet voi ostaa netistä muutamalla kympillä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että edulliset dronet eivät valitettavasti ole kaikista parhaita, eikä niissä välttämättä ole edes kameraa. Halpa drone on kuitenkin hyvä hankinta dronen lennättämisen opetteluun.

Dronen eli kuvauskopterin ostaminen: Perusteet

Drone eli kuvauskopteri on kauko ohjattavia lentäviä koptereita, jotka on varustettu usealla eri roottorilla. Dronet tarjoavat käyttäjilleen mahdollisuuden katsoa maailmaa hieman eri näkökulmasta joko video-, tai valokuvien muodossa. Monet uusista kauko-ohjattavista dronesta sisältävät ohjausyksikössä olevan näytön, jossa dronen ilmakuvaa voi katsoa suoraan kauko-ohjaimesta. Toiset dronet taas on varustettu älypuhelinsovelluksella, jonka kautta kuva lähettyy dronesta suoraan älypuhelimen ruudulle.

 Paras bluetooth kaiutin 2020 – Katso suosikkimme

Jos olet hankkimassa uutta dronea ja palat halusta päästä tutustumaan ilmakuvauksen saloihin, hengähdä vielä hetkeksi. Käydään läpi kolme perusasiaa:

 • Dronen hinta eli budjetti
 • Dronen käyttötarkoitus
 • Kokemus dronen käytöstä

Dronen ostaminen: Ota nämä 3 perusasiaa huomioon

Nämä kolme asiaa kannattaa ottaa ostotilanteessa huomioon, sillä hyvä drone riippuu käyttäjästä. Seuraavaksi annamme muutamia vinkkejä dronen ostamiseen keskittyen näihin kolmeen perusasiaan

 1. Halpa drone on hyvä väline drone kuvauksen opetteluun, ennen kuin dronekuvaukseen investoidaan paljon rahaa ja hankitaan markkinoiden paras drone.
 2. Droneja saa nykyään muutamassa eri hintaluokassa, jotka ovat halvat dronet (alle 100 euroa), keskihintaiset dronet (100-500 euroa) ja ammattilaisten käyttöön tarkoitetut dronet (500-3000+ euroa)
 3. Halvemmissa droneissa on hyvät ominaisuudet peruskäyttöön, jonka lisäksi niiden hallintalaitteet ovat helppokäyttöisiä.
 4. Kalliimmat ja paremmat dronet sisältävät parempaa kameratekniikkaa ja mahdollisuuden dronen lennättämiseen lähes ilman ohjausta. Paremmat dronet saadaan myös halutessaan seuraamaan käyttäjää (kauko-ohjainta), joten niitä voi käyttää myös urheilukuvauksessa.
 5. Drone kuvaus on hyvin riippuvaista dronen akun kestosta. Akunkesto eli lentoaika tavallisissa droneissa on lähes suoraan riippuvainen dronen hintaan. Halvat dronet kestävät noin 5-10 lentoa yhdellä akun latauksella, keskihintaiset dronet 15-20 minuuttia, ja ammattikäyttöön tarkoitetut dronet 20-30 minuuttia.
 6. Akunkeston lisäksi dronen hinta näkyy sen hallinta-alueen laajuudessa. Mitä enemmän droneen on valmis rahallisesti panostamaan, sitä laajemmalla kentällä sitä voi lennättää. Edullisimmat dronet pystyvät lentämään parinkymmenen metrin alueella lennättäjästä, kun taas esimerkiksi jotkut DJI:n droneista voivat lentää jopa 7 kilometrin etäisyydellä lennättäjästä.
 7. Kaikki dronet eivät automaattisesti sisällä kameraa. Tämä kannattaa ottaa huomioon hankintavaiheessa.
 8. Suosittuja drone merkkejä ovat esimerkiksi DJI, Parrot ja Yuneec.

Langattomat urheilukuulokkeet treeniä varten: TOP 5 listaus

Lennokki vai miehittämätön ilma-alus?

Huom: EU:n tulevat dronesäännöt tulevat muuttamaan dronejen rekisteröintivaatimuksia ja koulutusvaatimuksia 1.7.2020 lähtien uudella siirtymäajalla.

Ennen 1.7.2020: Suomessa dronet jaotellaan dronejen käytön mukaan lennokeihin ja miehittämättömiin ilma-aluksiin. Traficomin eli liikenne-, ja viestintäviraston mukaan sama drone voi olla joko lennokki tai miehittämätön ilma-alus. Drone on lennokki silloin, kun sitä käytetään harraste-, tai urheilukäyttöön. Kun drone luokitellaan lennokiksi, sen käyttö ei edellytä rekisteröintiä. Kuitenkin myös lennokkien lennättämisessä sovelletaan ilmailulakia, jonka lisäksi samat säännöt koskevat myös lennokkien lennättämistä.

1.7.2020 jälkeen: Heinäkuun 1. päivästä alkaen 2020 dronejen lennätyssäännöt muuttuvat muun muassa rekisteröinnin ja koulutusvaatimusten suhteen. Jos drone painaa yli 250 grammaa, tulee se rekisteröidä. Samoin jos dronessa on kamera, eikä dronea ole merkitty leluksi (lelulain mukaan), tulee drone rekisteröidä.

Dronen painorajoitukset 1.7.2020 jälkeen: Dronen painorajoitukset vaikuttavat suoraan myös siihen, tarvitseeko dronea varten käydä koulutusta, ja missä dronea voi lennättää.

Drone hinta riippuu dronen valmistajasta, lentoajasta ja muista toiminnallisuuksista. Droneja saa parhaimmillaan noin 50 euroon, mutta parhaat dronet maksavat helposti useita satoja euroja. Esimerkiksi DJI Mavic sarjan dronejen hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta.

Erilaiset dronet

Minkälaisia erilaisia droneja markkinoilta sitten löytyy? Tässä kohtaa on hyvä jaotella droneja hieman, jotta saat käsityksen siitä, minkälainen drone sopisi juuri sinulle.

1. Edulliset dronet aloittelijalle

Droneja löytyy muutamasta eri hintaluokasta, ja edulliset dronet ovat aloittelijakäyttöön sopivia droneja. Halvan nelikopterin voi saada noin 50 eurolla, mutta tällainen drone ei luultavasti sisällä kameraa ollenkaan. Aloittelijadronet ovatkin enemmän leluja tai lennätettäviä figuureja kuin droneja, ja esimerkiksi RC helikopterit voidaan luokitella droneiksi. Edullisen dronen ostaminen on hyvä tapa hankkia tietotaitoa siitä, kuinka drone toimii.

Nykyään myös kameradroneja saa noin sadan euron hintaan. Edullinen kamera drone sisältää yleensä 720p HD-kameran, alle 15 minuutin lentoajan ja ohjauksen joko älypuhelimella tai mukana tulevalla kevyellä ohjaimella.  Sekä dronen käyttämän yhteyden, että akunkeston vuoksi edullisen dronen kantama on yleensä korkeintaan muutama 10 metriä. Tämä riittää mainiosti dronen lennättämiseen ja lentokuvien ottoon parinkymmenen metrin korkeudesta.

Joillain edullisilla droneilla voi testailla myös FPV-lennätystä (front person view), jossa dronen kamerasta tuleva videokuva näkyy suorana päätelaitteessa.

Edullisilla droneilla voi hyvin harjoitella dronejen perustemppuja, kuten pyörähdyksiä ja käännöksiä.

Uudenveroinen puhelin: Kannattaako käytetty puhelin ostaa?

2. Kameradronet

Kameradronet ovat luonnollisesti kameralla varustettuja droneja, joita on saatavilla eri hintaluokissa riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Kameradronet ovat luultavasti monilla ensimmäisenä mielessä, kun puhutaan droneista ylipäätään. Kameradroneja käytetään valo-, ja videokuvaukseen, ja niiden hinnat vaihtelevat edullisien kameradronejen lisäksi noin 500 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Kameradronejen suunnittelussa on panostettu erityisesti siihen, että dronen ottama kuva pysyy lennon aikana vakaana, joten temppudroneja kameradronet eivät ole. Suosittuja kameradrone-merkkejä ovat muun muassa DJI, jonka Mavic-sarjassa on erihintaisia droneja, joilla on erilainen lentoaika ja akunkesto.

Kameradronet voivat olla painoltaan muutamasta sadasta grammasta useisiin kiloihin. Myös painon suhteen dronejen lennätyksessä on sääntöjä, ja ensidrone kannattaa olla kevyt, mielellään alle 250 grammaa: 1.7.2020 voimaantulevien EU dronerajoitusten mukaan alle 500 g painoisilla droneilla voidaan lentää myös tiheästi asutuilla alueilla satunnaisten ihmisten päällä, eikä tähän tarvita erillistä koulutusvaatimusta. Maksimissaan 250 gramman painoinen drone, jossa ei ole kameraa, ei myöskään vaadi erillistä rekisteröimistä. Myöskään leludronet eivät vaadi rekisteröintiä.

1.7.2020 lähtien alle 500 gramman A1-luokkaisten dronejen lennättämiseen ei tarvitse erillistä koulutusta, A2-luokkaisten 500 g – 2 kg painoisten dronejen lennättämiseen tarvitsee käydä verkkoteoriakoe ja lisäteoriakoe, ja A3-luokkaisten, 500 g – 25 kg painavien dronejen käyttöön tarvitsee käydä vain verkkoteoriakoe. A2-luokkaisilla droneilla on tiukimmat koulutusvaatimukset, sillä näillä droneilla lennot on sallittu myös tiheästi asutuilla alueilla.

Mitä pidemmän aikaa dronella halutaan lentää, sitä isompi akku lennättämiseen tarvitaan. Täyteen ladattu akku kestää hyvillä valokuvausdroneilla noin 20-30 minuuttia, jonka lisäksi vaihdettavalla akulla lentoaikaa voidaan pidentää.

3. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut dronet

Kuvaus-, ja ilmailualan ammattilaiset käyttävät droneja sekä valokuvaamiseen, videokuvaamiseen, että esimerkiksi suojelu-, ja turvallisuustarkoitukseen. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut dronet ovat valtaosin samoja korkeamman hintaluokan droneja, joita käyttävät myös harrastajat ja tavalliset kansalaiset. Droneja onkin kehitetty viimevuosina erityisesti kuluttajamarkkinat edellä. Dronemerkeistä esimerkiksi DJI:n Matrice-sarja on suosittu ammattilaisten keskuudessa. Muita ammattilaisten suosimia dronemerkkejä ovat esimerkiksi Freefly ja Elistair. Ammattilaiskäytössä droneihin voidaan liittää haluttuja ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, kuten lämpö-, ja infrapunakameroita tai signaalin lähettimiä.

Tavallisilla kansalaisilla on dronejen käytölle kuitenkin erilaisia vaatimuksia kuin alan ammattilaisilla. Ammattilaiskäyttöön tarkoitettujen dronejen tulee olla kestäviä, luotettavia, ja sellaisia, joita on myös mahdollista huoltaa helposti. Lisäksi mitä kompaktimman kokoinen drone on ominaisuuksiin verrattuna, sitä parempi sitä on lennättää: kun dronea lennätetään esimerkiksi väkijoukkujen päällä tai tiheästi asutuilla alueilla, tulee dronen painoon kiinnittää erityistä huomiota vaaratilanteiden vuoksi.

4. Kilpadronet

Kilpadronejen lennättäminen ei ole Suomessa vielä kehittynyt koko kansan huviksi ja urheilulajiksi, mutta sen sijaan esimerkiksi Yhdysvaloissa kilpadroneilla ajattavat kilpailut ovat osa urheiluviihdettä. FPV kilpadronekisoja näytetään amerikkalaisilla urheilukanavilla, siinä missä esimerkiksi korispelejä ja amerikkalaista jalkapalloa. Kilpadronet ovat pienikokoisia droneja, jotka on suunniteltu erityisen ketteriksi ja nopeiksi. Droneja ohjaavat lennättäjät näkevät yleensä VR-tyyppisillä laseilla dronen kameran reaaliajassa. Dronekilpailuissa tarkoitus on lentää tietty maastoon rakennettu rata, joka sisältää erilaisia silmukoita ja muita esteitä. Nopeus ja ketteryys ratkaisevat voittajan.

Paras puhelin 2020: Katso suosikkimme

Dronejen varaosat ja lisäosat

Mikä on paras nelikopteri? Se riippuu siitä, käytetäänkö dronea harrastuskäytössä vai ammattilaiskäytössä. Sekä ammattilaiset että harrastajat käyttävät kuitenkin lähtökohtaisesti samanlaisia droneja. Droneihin on saatavilla mallista ja merkistä riippuen erilaisia lisäosia. Parhaat dronet sisältävät mahdollisuuden vaihtaa esimerkiksi kameraa, dronen propelleja, moottoreja tai akkua. Jos droneen on mahdollista vaihtaa kamera, kannatta kamera valita painorajoituksien mukaan. Yleensä tällaisiin droneihin voi laittaa lisäpainoa korkeintaan parisataa grammaa. Tarkista tämä dronen ohjekirjasta ennen painavemman kuorman lennättämistä. Dronen painon lisääminen vaikuttaa luonnollisesti lentoaikaan, sillä se kuluttaa myös moottoria.

Yksi tärkeimmistä lisäosista droneen on vara-akku, jolla dronen käyttöikää saadaan nostettua. Uusi akku droneen voi lisätä lennätysaikaa viidestä minuutista puoleen tuntiin.

Akkujen lisäksi suosittuja vara-osia ovat omaan droneen sopivat propellit ja siivekkeet. Välillä dronejen lennätyksessä drone saattaa kolhiintua esimerkiksi epäonnistuneen laskeutumisen takia, joka voi pahimmllaan vaurioittaa dronen siivekkeitä tai moottoria. Valtaosa dronen ulko-osista on tehty kevyistä materiaaleista, kuten hiilikuidusta tai polypropeenista.

Dronejen lennättäminen ja turvallisuus

Samaan aikaan kun droneja on tullut markkinoille, myös viranomaisilta on tullut ohjeita ja sääntöjä siitä, missä ja miten droneja saa lennättää. Omaa dronea on tärkeä opetella lennättämään turvallisesti.

 • Kun dronea lennätetään, droneen on merkattava oma nimi ja yhteystiedot.
 • Droneja saa lennättää korkeintaan 150 metrin korkeudella.
 • Kun dronea lennätetään, tulee se pitää aina näköyhteydellä lennättäjästä. Jos dronen lennättäjä käyttää VR-laseja, tulee paikalla olla lisäksi tähystäjä, jolla on suora näköyhteys droneen.
 • Kannattaa muistaa, että alle kilometrin päässä lentokenttiä ei kannata edes yrittää lennättää omia droneja, tai vai syyllistyä ilmailurikkomukseen. Alle kolmen kilometrin säteellä lentokentästä droneja voidaan lennättää vain lentoaseman esteiden tasalla. Yli kolmen kilometrin etäisyydellä lentokentästä lentokorkeus saa olla korkeintaan 50 metriä.
 • Harrastaja ei saa lennättää dronea väkijoukon päällä, vaan tähän tarvitaan ammattilaisen lennättämä drone. Jos siis näet kesäfestareilla tai muissa yleisötapahtumissa dronen, sitä luultavasti lennättää ammattimainen dronekuvaaja.
 • Jos dronen paino on yli 3 kg, ei sillä voi lentää asutuskeskuksen yläpuolella. Jos drone syystä tai toisesta putoaa, 150 metristä tippuvan 3 kg painavan dronen iskeytymisestä mihin tahansa pintaan tekee erittäin pahaa jälkeä.

Dronet ja vakuutus

Jos ajattelit aloittaa dronen lennättämisen, kannattaa hankkia tähän vastuuvakuutus. Vastuuvakuutus toimii samalla tavalla kuin autojen liikennevakuutus. Vastuuvakuutuksella dronen lennättäjä varautuu mahdollisiin vahingonkorvausvelvollisuudesta aiheutuviin rahallisiin (ja henkisiin) riskeihin.

Dronet ja lainsäädäntö

Suomessa dronejen lennättämistä valvoo liikenne-, ja viestintävirasto Traficom. Dronejen lennättämistä, kuten muutakin lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten lennättämistä, säädellään etenkin ilmailulailla. Muita dronejen lennättämiseen liittyviä lakeja ovat muun muassa Suomen perustuslaki (yksityiselämän suoja on perusoikeus) sekä rangaistuksia säätelevä rikoslaki, sekä vahingonkorvauslainsäädäntö. Rikoslaissa kuvausdronejen osalta tärkeä osa on salakatselu, jonka tunnusmerkit täyttyvät, vaikka kuvia tai videoita ei henkilöistä julkaistaisikaan missään, tai edes tallennettaisi kameralle.

Dronen osto-opas: Video

Alla olevalta Top Tech Now Youtube kanavan videolta saat hyviä vinkkejä muutamasta suositusta dronemallista.

Scroll to Top