Digidii.com

Powerbank eli varavirtalähde: Osto-opas 2020

Powerbank eli varavirtalähde on monella digilaitteiden käyttäjällä nykyään vakiovarusteena esimerkiksi pidemmälle matkalle lähdettäessä. Powerbank, tai suomeksi virtapankki, toimii varavirtalähteenä omalle älypuhelimelle, tabletille tai oikeastaan mille tahansa älylaitteelle silloin, kun laitteen oma akku ei kestä tarpeeksi pitkään syystä tai toisesta, eikä virtaa ole saatavilla. Tässä artikkelissa käymme läpi powerbank varavirtalähteiden perusominaisuuksia, ja annamme vinkkejä powerbankin ostamista varten.

Varavirtalähteitä eli powerbankeja on useita erikokoisia akun varauksen osalta. Valtaosa powerbankeista on 10 000 mAh ja 20 000 mAh väliltä.

Mikä on powerbank?

Powerbank on kannettava vara akku, joka tuottaa latausvirtaa älypuhelimeen, tablettiin tai muuhun älylaitteeseen. Powerbankeja eli varavirtalähteitä käytetään älylaitteiden lataamiseen tilanteessa, jossa sähkövirtaa ei ole muuten saatavilla. Powebankin kautta saa ladattua puhelimen tai muun älylaitteen akkua USB johdon tai muun vastaavan virtajohdon kautta. Myös langattomasti lataavat powerbankit ovat tulleet markkinoille viime vuosien aikana.

Powerbankit ovat luontainen jatkumo älylaitteiden lisääntymiselle. Kaikki nykyaikaiset kannettavat digituotteet, kuten puhelimet, urheilukellot, bluetooth kaiuttimet, ja langattomat kuulokkeet toimivat akulla. Kun älylaitteiden toiminnallisuus ja teho kasvavat, samaan aikaan kun koko pienenee, akkukapasiteetti ei aina riitä pitkäaikaiseen ja jatkuvaan laitteen käyttöön. Tällöin powerbank toimii kannettavana laturina, ja se on kätevä lisä omille laitteille.

Powerbankeja saa nykyään usealta eri valmistajalta. Suosittuja valmistajia ovat muun muassa Goji, Xiaomi, Lenovo, Polaroid ja Anker.

Powerbankeja eli varavirtalähteitä on paljon erilaisia, mutta tässä artikkelissa keskitymme lähinnä käyttökulutuselektroniikkaan liittyviin powerbankeihin. Powerbankeja on monen kokoisia ja mallisia, sekä fyysisesti että latausteholtaan. Viime vuosina powerbankien käyttö on kasvanut huomattavasti, sillä powerbankit tarjoavat luotettavan ja helpon tavan saada omiin älylaitteisiin virtaa.

Powerbankit ovat kannettavia akkuja, jotka käyttäjä voi ladata ja joiden kautta voidaan luovuttaa virtaa toiselle laitteelle. Ne voidaan tavallisesti ladata USB johtoa käyttäen silloin, kun sähköverkosta tulevaa virtaa ei ole saatavilla.  Tämän jälkeen powerbankin akkukapasiteettia voidaan käyttää toisten sähkölaitteiden lataukseen.

Powerbank toimii siis akkuna, joka voidaan ladata täyteen ja josta voidaan luovuttaa virtaa toisille laitteille.

Erilaiset powerbankit

USB laturilla toimivat powerbankit voidaan luokitella lataustyypin perusteella esimerkiksi seuraavasti:

1. Tavalliset powerbankit

Tavalliset powerbankit ovat perinteisiä kannettavia varavirtalähteitä, joita voi ostaa sekä verkkokaupoista että alan liikkeistä. Tällaiset varavirtalähteet ladataan tavallisella USB-johdolla, joka on yleensä micro USB johto. Myös USB-C latausjohdolla varustettuja powerbankeja on tullut entistä enemmän myyntiin. Yleensä tavallisen powerbankin kyljessä on muutama led-valo tai digitaalinen näyttö, josta käyttäjä näkee powerbankin varaustilanteen. Jos powerbankissa on virtaa, se voidaan käyttää muiden laitteiden lataamiseen. Powerbankissa voi olla useampi USB-portti monen eri laitteen lataamiseen kerralla.

2. Aurinkokennolla varustetut powerbankit

Powerbankin käyttö on helppoa. Säilytä powerbankia varauksessa, sekä kylmältä ja kosteudelta suojattuna. Kannettava aurinkopaneeli laturi on monen reissaajan, mökkiläisen ja retkeilijän paras hankinta. Luonnollisesti nämä laitteet saavat virtansa aurinkokennosta, joka on sijoitettu powerbankin päälle. Vaikka Suomessa tällaisten powerbankien käyttö käytännön syystä jää pääasiassa kesäkaudelle, aurinkopaneeli laturi puhelimeen toimii hyvänä varavirtana ainakin kesä-, elo-, ja syyskuussa.

Aurinkopaneeli powerbank on yleensä ladattavissa myös tavallisella verkkovirralla. Koska aurinkolaturin käyttö on hidasta, laite toimii tavallisesti myös USB johdolla. Aurinkopaneeli laturi mobiililaitteelle on kuitenkin hyvä kakkosvaihtoehto etenkin maastossa ja luonnossa. Jotkut aurinkopaneeli powerbankit sisältävät taiteltavan aurinkopaneelin, jolla voidaan maksimoida aurinkoenergian latausteho.

Etenkin aurinkokennolla varustettuja powerbankeja ostaessa kannattaa silmäillä tuoteseloste läpi, jotta saat selville kuinka kauan powerbankin lataus täyteen tehoon kestää aurinkoenergiaa käyttäen. Myös aurinkolaturilla toimivat powerbankit toimivat USB johdolla.

Katso myös: Dronen eli kuvauskopterin ostaminen: Ota nämä asiat huomioon

3. Langattomat powerbankit

Langaton lataaminen yleistyy älylaitteissa nopeasti. Etenkin monet älypuhelimet ja langattomat nappikuulokkeet sisältävät mahdollisuuden langattomaan lataukseen. Yleensä tekniikkana tähän toimii induktiolataus. Langaton virtapankki kulkee siis myös nimellä kannettava induktiolaturi. Yleensä langaton lataus toimii vain yhteen suuntaan, eli langattomat powerbankit ladataan pääsääntöisesti johdolla verkkovirralla ja USB laturilla. Sähkölaitteiden induktiolatauksessa on käytössä kansainvälinen Qi-standardi, jota myös powerbankit käyttävät.

Miten powerbank toimii?

Powerbankien toiminta perustuu akkutekniikkaan, jossa powerbankin akku varataan sähköverkosta tulevalla sähkövarauksella. Kun powerbankia tai muuta varavirtalähdettä ladataan, syntyy sähköenergiaa. Tämän jälkeen powerbank toimii sekä ylläpitämällä sähkövarausta. Käyttäjän halutessa powerbankissa oleva akun lataus purkautuu pikku hiljaa. Kaikki perustuu kuitenkin akkujen sähkökemialliseen reaktioon.

Powerbankien akut

Mutta miten powerbank käytännössä toimii? Akkuvarauksen siirtämisen lisäksi sähköverkosta powerbankin kautta haluttuun laitteeseen powerbankit sisältävät elektroniikkaa ja virtapiirejä, joka auttaa tässä päätoiminnossa. Tällöin akku ei esimerkiksi ylilataudu, joka voi olla kohtalokasta varsinkin litium-ion powerbank akuille. Suojapiiri estää myös akun ylikuumentumisen.

Valtaosa powerbankeista sisältää litium-ioni (li-ion) akun. Litium on metallina hyvin suorittu akkumetalli, jota esiintyy malmimuodossa myös Suomessa. Litium on kevyin metalli, ja sillä on kaikista metalleista isoin sähkökemiallinen jännite, jopa 3,7 volttia. Kuten yllä on mainittu, litium-ion akut kestävät huonosti sekä ylilatausta, että täydellistä purkautumista. Powerbankissa onkin hyvä pitää jatkuvasti latausta, eikä sitä tulisi jättää yli kolmeksi kuukaudeksi ilman akkuvarausta. Muita käytettyjä akkuja ovat litium-polymeeriakut.

 

Powerbankin ostaminen: Ota nämä asiat huomioon

Kun ostat powerbankia, ota nämä asiat huomioon varavirtalähteitä vertaillessa:

 1. Powerbankin koko ja paino: Varavirtalähteen koko ja paino ovat tärkeitä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon niitä ostettaessa. Mitä suurempi latauskapasiteetti, sitä painavampi powerbank yleensä on.
 2. Vertaile powerbankien latauskapasiteetit. Tärkeimpiä asioita powerbankien ostamisessa on hinnan lisäksi sen latauskapasiteetti, eli kuinka monta milliampeerisekuntia/-tuntia sen varaus voi suurimmillaan olla. Hyvän powerbankin löytäminen riipuu siitä, mikä on oma tarpeesi. Haluatko ladata powerbankilla vain puhelinta silloin tällöin, vai käytätkö sitä esimerkiksi maastossa vaikkapa vaelluksilla, jolloin sähkötarvetta on useammille laitteille? Jos kannettava varavirtalähde on ainoastaan mobiililaitteen latausta varten, yhteen latauskertaan voi riittää 3000 mAh varavirtalähde.
 3. Tarkista mikä on powerbankin latauksen lähtövirta. Toinen huomioon otettava asia on se, kuinka nopeasti powerbankilla pystyy lataamaan muiden laitteiden akkuja. Latausvirtaa kuvataan ampeereina. Esimerkiksi pienet laitteet latautuvat hyvin puolen ampeerin virralla, kun taas isommat laitteet latautuvat huomattavasti nopeammin 1,5-2,5 ampeerin latausvirralla. Lisäksi pikalataus ominaisuuksilla ja pikalaturilla varustetut laitteet voivat toimia jopa yli 3 ampeerin latausvirralla. Powerbankeissa on ilmaistu, monenko ampeerin virralla sen kautta voi ladata akkuja.
 4. Kuinka monta porttia powerbank sisältää. Jotkut powerbankit sisältävät vain yhden latausportin muille laitteille, kun taas monissa powerbankeissa on latausmahdollisuus usealle eri laitteelle yhtä aikaa.
 5. Powerbankin latausaika: Jos käytössä oleva laturi on esimerkiksi yhden ampeerin, ja powerbankin latauskapasiteetti on 4000 mAh, menee täyteen lataukseen teoriassa neljä tuntia, käytännössä jonkin verran pidempään.

Powerbank varavirtalähde kapasiteetti

Riippuen powerbankin akkukapasiteetista, akun varaustasosta ja laturista, varavirtalähteen latauksessa voi kestää yhdestä tunnista muutamaan tuntiin. Sähkövarauksen kuljettumista yhdessä tunnissa kuvataan yksiköllä milliampeeritunti eli mAh. Jos powerbankin kapasiteetti on esimerkiksi 1500 mAh, on sillä sama latausaika kuin useimmilla älypuhelimilla, 1-2 tuntia. 2000 mAh powerbank taas latautuu jonkin verran hitaammine täyteen kapasiteettiin, mutta sitä voidaan myös luonnollisesti käyttää pidempään.

Powerbankit voidaan luokitella myös akkukapasiteetin mukaan. Suositut powerbankit voivat olla esim:

 1. Alle 5000 mAh powerbank
 2. 5000 – 10000 mAh powerbank
 3. 10 000 – 20000 mAh powerbank
 4. yli 20000 mAh powerbank

Mitä isompi varauskapasiteetti, sitä hitaammin powerbank myös latautuu. Kannattaa myös muistaa, että vaikka akun varauskapasiteetti olisi 10 000 mAh, se ei tarkoita, että koko kapasiteetti olisi käytössä älylaitteiden lataukseen. Yleensä powerbankeissa voidaan käyttää noin 2/3 koko varauskapasiteetista.

Jos esimerkiksi uudet älypuhelimet on varustettu noin 2000 mAh akulla, voisi kuvitella että 10 000 mAh powerbankilla saisi akun ladattua viisi kertaa täyteen latinkiin. Todellisuudessa powerbankilla saa luultavasti ladattua puhelimen vain 3-4 kertaa, sillä täyskapasiteetti on vain teoreettinen luku. Parhaat powerbankit sisältävät nykyään jopa yli 40 000 mAh varauskapasiteetin. Tällaisella varavirtalähteellä voi esimerkiksi tietokoneen ja älypuhelimen useita kertoja.

Näin käytät powerbankia

Powerbankin käyttö on helppoa, ja onnistuu varmasti ihan jokaiselta käyttäjältä. Kannattaa silti kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, jotta powerbankista saa kaiken irti. Alla käymme läpi powerbankin käyttämisen perusasioita, joilla saat powerbankin elinkaarta pidennettyä ja omat laitteet pidettyä latingissa.

Powerbankin käyttö

Powerbankin käyttö alkaa powerbankin latauksella. Yleensä powerbankin kyljessä on kaksi erilaista USB johdolle tarkoitettua paikkaa. Ensimmäinen on micro USB tai USB C paikka, jolla powerbank ladataan verkkovirrasta. Johto on siis täysin samanlainen kuin esimerkiksi älypuhelimissa, pois lukien Applen tuotteet.

Hyvä powerbank kestää käytössä pitkään, kunhan säilytät sitä oikein. Toinen powerbankin liitännöistä on perinteinen USB A-paikka, johon voidaan yhdistää mikä tahansa tavallinen USB johto. Tämän USB portin kautta muut laitteet saavat powerbankista virtansa. Kun powerbankia ladataan, tarvitsee mukana tuleva USB virtajohto vain kytkeä verkkovirtaan ja antaa latautua.

Powerbankissa on yleensä on/off kytkin, jolla lataus aloitetaan, vaikka ladattava älylaite olisi kytketty USB johdolla powerbankiin. Yleensä powerbankin kyljessä on digitaalinen numeroilmaisin tai led-valot liikennevalotyyppisesti, jotta käyttäjä tietää mikä on oman varavirtalähteen akun varaustaso.

Powerbank varavirtalähde käyttövinkit

Jotta saat kaiken irti powerbankistasi, ota nämä asiat huomioon käytössä

 1. Lataa powerbank täyteen lataukseen ennen sen käyttöä: Powerbankien valmistajat suosittelevat yleisesti varavirtalähteen latausta täyteen lataukseen ennen niiden käyttöä.
 2. Pidä powerbankissa varausta myös silloin, kun et aktiivisesti käytä sitä. Litium ioni akut tykkäävät varauskapasiteetista. Vaikka et käyttäisi powerbankia muutamaan kuukauteen, kannattaa aina välillä tarkistaa että powerbankin lataus on 50-90% välillä.
 3. Muista ladata powerbankia käyttökertojen välillä. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä asialta, mutta powerbankin kantaminen on turhaa, jos siinä ei ole varausta.
 4. Pidä powerbankia huoneenlämmössä. Vaikka parhaat varavirtalähteet on varustettu myös lämpötilan vaihtelua suojaavilla ominaisuuksilla, litium akut toimivat parhaiten huoneenlämmössä. Älä siis esimerkiksi jätä powerbankia autoosi kesällä tai talvella.
 5. Suojaa powerbank kosteudelta. Varavirtalähteet ovat akulla varustettuja sähkölaitteita, eivätkä ne tykkää kosteudesta. Tarkista myös powerbankin IP-luokka.
 6. Käsittele powerbankia varovasti. Powerbankiin tullut isku voi vahingoittaa myös akun suojapiiriä ja muita virtapiirejä. Käsittele siis powerbankia varoen!
 7. Säilytä powerbankeja erillään metallisista esineistä. Metallit voivat aiheuttaa oikosulun akkuihin, joka on myös paloturvallisuusriski.

Powerbank varavirtalähteet lentokoneessa

Lentokoneiden varavirtalähteitä koskevat rajoitukset tulevat edelleen monille matkustajille yllätyksenä. Milloin powerbank voidaan ottaa käsimatkatavaroihin ja koska ei? Koska kyseessä on suurella akulla varustettu tuote, lentoyhtiöt ovat turvallisuuden vuoksi ottaneet käyttöön rajoituksia niiden viemisessä ruumaan tai käsimatkatavaroihin. Käytännössä akkuja ei ikinä saa viedä ruumaan, joten kaikki akut kulkevat käsimatkatavaroissa niiden koosta riippumatta.

Kielto koskee minkä tahansa sähkölaitteen energiasisältöä. Suomen lentokenttiä hallinnoivan Finavian mukaan yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 W, ja jos se on 100- 160 W, tulee kuljettamiseen pyytää lupa lentoyhtiöltä. Lentokone on suljettu tila, joten suurijännitteiset akut voivat aiheuttaa vaaratilanteita. 100 watin energiasisällöllä varustettu akku vastaa suunnilleen 27 000 mAh akunvarausta. Hyvä nyrkkisääntö on, että yli 20 000 mAh powerbankeja ei edes yritä viedä lentokoneeseen.

Scroll to Top