Digidii.com

Uusi virustorjunta? Ota nämä tietoturva asiat huomioon

Tietoturva ja virustorjunta ovat nykyään jokapäiväisiä haasteita sekä yritys-, että yksityiskäyttöisillä tietokoneilla. Tietokoneiden lisäksi erityisesti haittaohjelmia ja viruksia kehittävät organisaatiot ovat kääntäneet katseensa myös älypuhelimien ja tablettin haittaohjelmien tekemiseen. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että sekä yksityisten että yritysten tietoturva ja virustorjunta ovat käytössä olevien älylaitteiden osalta retuperällä. Vaikka siis nykyään osataankin panostaa paremmin tietoturva -, ja virustorjuntahaasteisiin vaikkapa Windows-tietokoneilla, omalla kännykällä surffaillessa asiaa ei välttämättä tule juurikaan ajateltua.

Tietoturva ja virustorjunta: Ota nämä asiat huomioon hankkiessasi uutta tietoturvaratkaisua

Tietoturva tai virustorjunta ohjelman hankkimisessa kannattaa käyttää hetki aikaa tuotteen vertailuun

Riippumatta siitä, millä laitteella nettiä selaat, on hyvin Onko sinulla hankinnassa uusi tietoturva tai virustorjunta omaan Windows-laitteeseen tai Android -puhelimeen? Markkinoilla on huomattava määrä erilaisia tietoturvaohjelmistoja, joista valita. Kun tarvitset uuden antivirus ohjelmiston, paras tapa löytää edullinen ja hyvä ohjelma on vertailla eri ohjelmistojen ominaisuuksia. Paras virustorjunta riippuu siis siitä, mihin tietoturvaa tarvitset. Tähän artikkeliin olemme kirjanneet tärkeimpiä kriteereitä, jotka kannattaa ottaa huomioon tietoturva-ohjelmistoa hankkiessa.

Katso myös: Paras puhelin 2020: Katso suosikkimme

1. Tietoturva – Valitse avaimet käteen-ratkaisu

Nettikäytön alkuaikoina, ennen kuin älypuhelimet ja sosiaalinen media olivat yhtä suosittuja kuin nykyään, yksittäiselle tietokoneelle riitti hyvä virustorjunta. Nykyään virustorjunta on vain yksi osa kokonaispakettia, kun halutaan maksimoida omien laitteiden tietoturva. Virustorjunta onkin hyvä alku tietoturvalle, mutta lisäksi tärkeä on panostaa myös palomuurin, turvallisuuteen kyberrikoksia vastaan, tietoturvaan tietojen kalastelua vastaan, sekä esimerkiksi hyvään VPN yhteyteen. Tietoturva tuleekin nähdä oman tietokoneen ja älypuhelimen näkökulmasta kokonaisuutena.

2. Virustorjunta – Yleisimmät haittaohjelmat

Hyvä tietoturva sisältää useampia eri ominaisuuksia, jotka suojaavat omia tai perheesi laitteita viruksilta ja muilta tietoturvariskeiltä. Vaikka käytössä olisi paras virustorjunta, käyttäjä ei voi olettaa, etteikö tietokone tai älypuhelin voisi joutua esimerkiksi kiristys-haittaohjelman uhriksi. Tällaisten ohjelmien päätyminen omalle koneelle voi olla jopa tavallisia viruksia haitallisempaa. Tämän vuoksi onkin perusteltua ja hyvä hankkia avaimet käteen-ratkaisu, joka sisältää hyvän virustorjunnan lisäksi koko tietoturvapaketin erilaisia haittoja vastaan, joita ovat muun muassa:

Virus (tietokonevirus)

Virukset ovat tietokoneiden ja älypuhelinten haittaohjelmista yleisimpiä, ja toisaalta haittaohjelmat tunnetaan yleisesti viruksina. Virusohjelmilla voi olla useita erilaisia haitallisia tarkoituksia. Yleensä virus tulee koneelle esimerkiksi sähköpostin liitteestä tai muusta tietokoneelle ladatusta tiedostosta, jonka käynnistäessä tulee tietämättä käynnistettyä myös virus. Tietokonevirus on saanut nimensä luonnollisesti viruksista, jotka osaavat lisääntyä ja tarttua valtavaa vauhtia. Myös tietokonevirus pystyy saastuttamaan useita eri laitteita nopeasti. Tietokonevirukset ovat yleistyneet myös android -käyttöjärjestelmää käyttävissä älylaitteissa ja niiden sovelluksissa. Virukset ovat kaikista haittaohjelmista haitallisimpia, sillä ne osaavat esimerkiksi kopioitua laitteesta toiseen, esimerkiksi lähettämällä itsensä yhteystietojen sähköpostiosoitteisiin.

Stealth-virukset

Stealth-virukset ovat viruksia, jotka osaavat naamioitua tietokoneelle niin, että niiden tunnistaminen tavallisilla keinoilla voi olla käyttäjälle hankalaa.

Troijalainen (haittaohjelma)

Troijalaiset ovat haittaohjelmia, jotka ovat naamioituneet luotettaviksi ohjelmistoiksi. Troijalainen on usein ohjelma, jolla näyttää olevan joku muu tarkoitus kuin tietokoneen saastuttaminen. Troijalainen voi olla osa toista ohjelmaa, ja troijalaiset voivat myös levittää esimerkiksi viruksia.

Takaovet

Takaovet ovat ohjelmia, jotka tekevät aukon heikolla tietoturvalla varustetun tietokoneen tai muun laitteen tietoturvaan. Takaovi antaa muille haittaohjelmille pääsyn laitteeseen tietoturva-aukon kautta, ja se voi sisältyä toisen ohjelmaan ja levittää myös viruksia tai muita haittaohjelmia.

Madot

Madot ovat virusten tapaisia haittaohjelmia, mutta toisin kuin virus, mato ei vaadi erityistä ohjelmaa itsensä levittämiseen. Madot siis leviävät laitteesta toiseen automaattisesti, käyttäen hyväksi nettiä sekä laitteiden tietoturva-aukkoja. Madot haittaavat tietoliikennettä ruuhkauttamalla nettiyhteyden, tai tekevät muuta haittaa tietokoneessa, kuten levittävät esimerkiksi vakoiluohjelmia.

Vakoiluohjelmat

Vakoiluohjelmat (spyware) ovat haittaohjelmia, jotka keräävät tietoa tietokoneen tai älypuhelimen käytöstä ilman käyttäjän antamaa lupaa. Lisäksi vakoiluohjelmat lähettävät kyseiset tiedot eteenpäin vakoiluohjelmien levittäjille. Spyware tarttuu usein ilmaisohjelman mukana. Vakoiluohjelma ei kuitenkaan pyri leviämään muihin laitteisiin, kuten esimerkiksi virukset ja madot. Yleensä käyttäjällä ei ole mitään tietoa omaan tietokoneeseen levinneestä vakoiluohjelmasta.

Rootkit -ohjelmistot

Rootkitit ovat tietokoneen tai älypuhelimen piilohallintaan käytettäviä haittaohjelmia. Piilohallintaohjelmat tarttuvat yleensä troijalaisen tavoin tietokoneelle, ja rootkit-ohjelmistoilla on mahdollista hallita laitetta etänä. Hyvä palomuuri ehkäisee rootkit-ohjelmistojen etäyhteyshallintaa kertomalla käyttäjälleen epäilyttävästä tietolikenteestä.

Exploit kit- ohjelmistot

Exploit kit -ohjelmistot ovat nettipalvelimelle asennettavia haittaohjelmia, jotka saastuttavat nettisivua käyttävän käyttäjän tietokoneen. Exploit kit-ohjelmistoissa käytetään yleensä hyväksi vanhentuneita versioita yleisistä nettiselaimien lisäosista, joista yleisin on surullisen kuuluisa Flash-lisäosa.

Kiristyshaittaohjelmat (ransomware)

Kiristyshaittaohjelmat ovat nimensä mukaisesti kiristykseen käytettäviä ohjelmia. Kun käyttäjä saa kiristysohjelman laitteelleen, laitteen tiedostot salataan ja tiedostojen avaamista vastaan vaaditaan yleensä rahaa. Ransomware-ohjelmistojen käyttö on yleistynyt 2000-luvulla, kun digitaalisuus on lisännyt erilaisia sähköisiä rahansiirtotapoja, jotka voivat olla hankalasti jäljitettävissä. Tällaisia rahansiirtoon käytettäviä teknologioita ovat esimerkiksi kryptovaluutat.

Mainosohjelmat (adware)

Mainosohjelmat ovat vakoiluohjelmia lievempiä haittaohjelmia, joiden tarkoitus on lähinnä näyttää laitteen käyttäjälle mainoksia. Mainokset voivat ilmestyä esimerkiksi aina nettiselainta käytettäessä. Myös mainosohjelmat ovat yhteydessä niiden levittäjään, joten kyse on käytännössä myös vakoiluohjelmista, tavallisesti kuitenkin ilman yksityiskohtaisempia seuranta-ominaisuuksia.

Muut nettiselaimien haittaohjelmat

Nettiselain on yksi nykyisen tietoturvan tärkeimmistä ja usein heikoimmista linkeistä. Nettiselaimen suojaus onkin nykyään tietoturvaohjelmistojen tärkeimpiä ominaisuuksia. Useimmissa nykyisissä tietoturvaohjelmistoissa on erillinen ohjelma, joka suojaa käyttäjää haitalliselta nettikäytöltä, mutta yös potentiaalisesti vaaralliselta sisällöltä.

3. Valitse tunnettu ja hyvä virustorjunta

Yksi tärkeimpiä vaatimuksia hyvän tietoturvan saamiseksi on virustorjunta-ohjelmiston luotettavuus. Luotettava virustorjunta ottaakin huomioon ainakin seuraavat tekijät:

  • Automaattiset tarkistukset ja skannaukset. Luotettava tietoturva osaa itse etsiä haittaohjelmia ja muita epämiellyttäviä ohjelmia tietokoneelta viikottain tehtävien automaattisten turvatarkastusten avulla. Hyvä virustorjunta antaa käyttäjän itse ajastaa tietoturvaskannaukset. Hyvä tietoturva suorittaa myös tarkastuksia silloin, kun tietokonetta ei käytetä.
  • Säännölliset ja tuoreet päivitykset. Parhaat virustorjuntaohjelmat päivittyvät useita kertoja vuodessa, sillä samaa tahtia kehittyvät myös haittaohjelmat. Virustorjuntaohjelmien päivitykset tulisivat olla automaattisesti asentuvia, ja samalla tavalla kuin tietoturvatarkastusten kanssa, käyttäjän itse ajastamia. Hyvä tietoturvaohjelmisto asentaa päivitykset ohjelmaan silloin, kun tietokone ei ole käytössä.
  • Suojaus haittaohjelmilta. Nykyään on olemassa niin tehokkaita ja ovelia haittaohjelmia, että tavallisten älylaitteiden käyttäjien on vaikea pysyä kärryillä. Malware-ohjelmien kehityksessä otetaan huomioon myös virustorjuntaohjelmistojen heikkoudet. Jotkut haittaohjelmat voivat pyrkiä esimerkiksi sammuttamaan virustorjuntaohjelman oman ohjelmansa osalta ilman, että tietokoneen käyttäjällä on asiasta mitään aavistusta.

4. Valitse luotettava tietoturvaohjelma, jota on helppo käyttää

Hyvä virustorjuta ohjelma Androidille tai Windowsille on sellainen, jonka käyttöliittymää on puhelimella tai tietokoneella helppo käyttää. Tietoturvan käyttämiseen ei tulisi tarvita erillistä koulutusta, vaan kyseisiä ohjelmistoja tulisi voida käyttää muutaman napin painalluksella.

Hyvä viirustorjunta on:

  • Ilmainen virustorjunta on hyvä vaihtoehto edulliseen ja turvalliseen nettiselaamiseenHelppokäyttöinen tietokoneella. Virustorjuntaohjelma tulisi olla yhtä helppokäyttöinen kuin mikä tahansa muukin kaupallinen ohjelmisto. Ohjelmiston käyttö ja navigointi tulisi olla tehty käyttäjälähtöisesti.
  • Sopii myös älypuhelimeen. Älypuhelinten kosketusnäytöt tuovat omat haasteensa myös tietoturvaohjelmien käyttäjille. Hyvä tietoturva älypuhelimelle onkin helppokäyttöinen myös kosketusnäytöllä, ja lisäksi helppo asentaa Google Play tai App Store sovelluskaupan kautta.
  • Helposti ymmärrettävä. Vaikka tietoturvaan liittyvät termit voivat olla välillä vaikeita ymmärtää, hyvä tietoturvaohjelmisto on sellainen, ettei se vaadi käyttäjältään sanakirjan käyttöä. Jos et ymmärrä mitä eri termeillä tarkoitetaan, kannattaa kokeilla jotain muuta ohjelmistoa.
  • Antavat sinulle täydet vapaudet eri osa-alueiden käyttöön. Vaikka useimmat meistä netin peruskäyttäjistä käyttävät mieluiten helppoa virustorjuntaa, jossa pääsee eteenpäin vain muutamalla klikkauksella, on myös sellaisia käyttäjiä, jotka haluavat räätälöidä jokaisen asetuksen heille itselleen sopivaksi. Tämän tulisi olla mahdollista myös antivirus ohjelmistossa. Riippumatta siis siitä, oletko tekniikan alan ammattilainen vai täysi amatööri eri laitteiden kanssa, hyvä tietoturvaohjelmisto antaa sinulle vapaudet itse valita, mitä kaikkea haluat tietokoneeseesi asentaa.

Aktiiviseen elämäntapaan: Älykello, urheilukello vai aktiivisuusranneke?

5. Hyvä antivirus ohjelma sisältää myös asiakaspalvelun

Jos jostain syystä tietokoneen virustorjunnan kanssa tuleekin tenkkapoo, on hyvä, että kyseinen virustorjuntaohjelma on varustettu toimivalla asiakaspalvelulla ja ohjetiedostolla. Monille hyvä asiakaspalvelu voikin olla tärkein kriteeri omaa virustorjuntaa valittaessa.

Yleensä ohjelmistoja valmistavilla yrityksillä on useita eri kanavia asiakaspalveluun. Käyttäjien yleisiin ongelmiin on usein monikielinen UKK-osio, joka sisältää usein kysyttyjä kysymyksiä. Lisäksi tavallisesti valikoimissa on asiakaspalvelu sähköpostilla, live chat-toiminto mieltä askarruttaviin kysymyksiin, sekä mahdollinen asiakaspalvelupuhelinnumero. Useat asiakaspalvelujen puhelinnumerot toimivat nykyään vastaajaperiaatteella, jolloin voit jättää asiakaspalveluun soittopyynnön.

6. Hyvä virustorjunta ei hidasta tietokonetta liikaa

Virustorjunta ja päivitetty tietoturva vie aina jonkin verran tietokoneen laskentakapasiteettia ja nettikaistaa, jotta niiden suorituskyky säilyy hyvänä. Luonnollisesti parhaat tietoturvayhtiöt pyrkivät tekemään tuotteistaan mahdollisimman kevyitä ja ketteriä niin, että laitteiden käytettävyys ei huonone virustorjunnan vuoksi. Jos oma älylaitteesi ei ole markkinoiden paras tai nopein, kannattaa ottaa huomioon myös virustorjuntaohjelman suorituskyky. Ota huomioon ainakin nämä asiat, kun valitset tietoturvaa ohjelmiston suorituskyvyn perusteella:

  • Hyvä antivirus ohjelma ei vaikuta tietokoneen käynnistysnopeuteen. Käynnistysnopeus lasketaan käynnistys-nappulan painamisesta siihen hetkeen, kun tietokonetta voidaan aloittaa käyttämään. Oma tietokoneesi tai älypuhelimesi tulisi siis käynnistyä (lähes) yhtä nopeasti, virustorjuntaohjelmistosta riippumatta.
  • Hyvä tietoturva ohjelma ei vaikuta liikaa tietokoneen suorituskykyyn. Tehokas haittaohjelmien estäjä ja virustorjunta ei yksittäisenä ohjelmana kuluta liikaa tietokoneen kapasiteettia. Hyvä tietoturva siis osaa käyttää tietokoneen resursseja ilman, että tietokoneen käytettävyys kärsii. Tällöin tietokone pysyy nopeana.
  • Hyvä antivirus tekee tietoturvatarkastukset nopeasti. Tietoturvaskannien tekemiseen ei tulisi kulua pitkiä aikoja, vaan parhaat virustorjunnat tekevät nämä tarkistukset viikottain muutamissa minuuteissa. Tämä riippuu tietysti siitä, kuinka paljon tarkastettavaa omalta tietokoneeltasi löytyy.

7. Muista ottaa antivirus apuohjelmista kaikki irti!

Virustorjunta puhelimeen androidPääohjelmistona toimivan virusturvaohjelmiston lisäksi nykyiset tietoturvaohjelmistot on varustettu erilaisilla lisäohjelmilla, jotka ovat yleensä käyttäjälleen ilmaisia. Tietoturvan mukana voi siis tulla esimerkiksi ilmainen VPN yhteys, ilmainen palomuuri, tai vaikkapa virusskannaus. Lisäksi erityisen suosittu apuohjelma on tietokoneen tai puhelimen lapsilukko, jolla saa myös tehokkaasti estettyä perheen pienempien ruutuaikaa, ainakin käytännössä. Tällöin älypuhelimiin ei tarvitse hankkia erikseen ruutuaikasovellusta. Hyvä valikoima apuohjelmia toimiikin hyvänä sisäänheittäjätuotteena monille viiden tähden tietoturvaohjelmistoille. Myös mainittu VPN yhteys on hyvä lisä etenkin sellaiselle, joka matkustaa työn tai vapaa-ajan puolesta paljon. VPN yhteydellä voit käyttää esimerkiksi Netflixin viihdekirjastoa tai Yle Areenaa toiselta puolelta maapalloa. Myös julkisten tilojen ja lentokenttien Starbucksien WiFi-verkot muuttuvat turvallisemmiksi VPN-yhteydellä. Kun ostat tietoturvatuotteita, muista katsoa että lisäpalvelut ovat

Maksuttomia. Jos joudut maksamaan lisäpalveluista vielä päätuotetta enemmän, ei kyseessä ole tällöin lisäpalvelu. Tällöin kyse on vain markkinointijargonista.

Tietoturvaan liittyviä. Koska lisäpalvelujen hinta on kuitenkin tosiasiassa leivottu sisään päätuotteen hintaan, on parempi maksaa vain asiaankuuluvista tuotteista. Miksi siis maksaisit lisää sellaisista palveluista, jotka eivät liity tietoturvaan?

Käytännöllisiä. Etenkin mainittu lapsilukko, eli ruutuajan rajoittamiseen tehty sovellus, on erittäin myönteinen lisä koko perheelle hankittuun tietoturvaratkaisuun.

8. Yrityksen maine = Parempi tietoturva

Tietoturvayrityksillä maineenhallinta on todella tärkeää. Jos siis törmäät uutisiin tai arvosteluihin, joiden perusteella on mahdollista uskoa esimerkiksi tietoturvayhtiötä koskevista turvallisuusriskeistä, kannattaa vaihtaa virustorjuntaohjelmistoa. Valitse siis itsellesi sopiva tietoturva ohjelmisto sen perusteella, mitä muut sanovat yrityksestä. Suurin osa isoista tietoturvayrityksistä on tietysti todella luotettavia, koska maineenhallinta ja asiakasturvallisuus ovat yrityksille kaikki kaikessa.

9. Virustorjunta hinta -, ja laatusuhde

Antivirus ohjelman hinta-, ja laatusuhde ratkaisee paljon. Suurin osa asiakkaista valitsee kuitenkin keskihintaisen tai edullisen virustorjunnan, joka ei välttämättä ole kaikista paras vaihtoehto. Parempi on siis valita tuote erityisesti ominaisuuksien puolesta, ei vain hinnan takia. Tietoturvan hinta on kuitenkin pieni verrattuna mahdollisiin turvallisuusriskeihin. Tämän vuoksi hyvä virustorjunta toimiikin ikään kuin vakuutuksena.
Mitä kriteereitä itse käytät virustorjunnan hankkimisessa?

Kaikissa ohjelmistoissa on toki omat hyvät puolensa, mutta toisaalta on softassa myös aina jotain kehitettävää. Virustorjunta ohjelma ja sen valinta riippuu myös aina käyttäjästä. Toivottavasti ylläolevat kriteerit auttavat sinua, kun pohdit siitä, mikä on paras virustorjunta juuri sinulle. Jätä alle kommentti tai kysymys virustorjunnasta ja viruksista, niin vastaamme sinulle mielellämme.

Leave a Comment

Scroll to Top